Zemanovu milost pro podnikatele musí dál řešit policie

Policisté se budou muset dál zabývat případem milosti, kterou udělil prezident Miloš Zeman kvůli vážné nemoci podnikateli Pavlu Podroužkovi. Státní zástupkyně zrušila rozhodnutí, kterým kriminalisté kauzu odložili. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy. Omilostněný muž podle dřívějších zpráv médií dále podnikal, řídil své firmy nebo cestoval.

Detektivové uvedli, že nezjistili, že by byl spáchán trestný čin. Jejich rozhodnutí však dozorující státní zastupitelství zrušilo pro nezákonnost. „Státní zástupkyně usnesení o odložení věci pro nezákonnost a neodůvodněnost zrušila a vrátila věc policejnímu orgánu k doplnění prověřování o konkrétní úkony,“ sdělil serveru obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v souvislosti s milostí prověřovali podezření z podvodu, respektive z padělání a pozměňování lékařské listiny. Muže, kterého pražští policisté stíhali za krácení daně se škodou zhruba 9,7 milionu korun, omilostnil Zeman v polovině loňského září. Hrad k tomu tehdy uvedl, že muž trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Napsal také, že "tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě".

Radiožurnál a iROZHLAS.cz následně informovaly, že omilostněným mužem je olomoucký podnikatel Pavel Podroužek, který se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co dostal milost. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu tehdy sdělil, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv. Abolici spolupodepsal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Podroužek uvedl, že milost pro něj byla "obrovské překvapení", žádost podala jeho matka.

Související

Více souvisejících

Policie ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy