Zimola promluvil po konci v čele krajské ČSSD. Zazněla slova o přežití strany

Jiří Zimola, který dnes rezignoval na funkci krajského předsedy ČSSD, ČTK řekl, že jihočeská ČSSD není ochotná dát na společnou kandidátku s hnutím Změna nezávislé osobnosti. Zváží, zda zůstane členem ČSSD, i to, zda bude kandidovat za Změnu. Když ČSSD neotevře kandidátky nezávislým osobnostem, nepřežije, prohlásil.

Někteří členové ČSSD jako hejtmanka Ivana Stráská nebo krajský radní Antonín Krák, mají strach, že by ve volbách přišli o lukrativní místa, řekl ČTK Zimola. Stráská ČTK v reakci řekla, že tato slova jí za komentář nestojí.

Na zasedání krajského předsednictva rezignovali dnes i dva místopředsedové Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. Kandidátku ČSSD pro krajské volby v jižních Čechách povede Stráská. Hnutí Změna 2020, u jehož založení Zimola byl, půjde do voleb samostatně.

Zimola řekl, že dnes na jednání předsednictva pochopil, že nemůže splnit loňský slib, že dovede ČSSD k vítězství v krajských volbách. "Ze strany některých mých kolegů se ukázala absolutní nechuť k tomu otevřít kandidátní listinu i nestraníkům, starostům, levicovým osobnostem, lidem z občanské společnosti, kteří by mohli kandidátní listinu oživit a kvůli kterým jsme pracovali na projektu hnutí Změna 2020," řekl Zimola.

Podle Zimolova vyjádření mají jeho kolegové "obrovský" strach z toho, že kdyby se spojily kandidátky ČSSD a Změny 2020, mohli by přijít o lepší místa na kandidátce. "Anebo by dokonce třeba ve volbách mohli lidé vykroužkovat své oblíbené osobnosti a starosty. Převládl strach, že by na ně nemusel mandát zbýt. Byl jsem z toho velmi smutný, protože myslím, že jediná šance pro sociální demokracii je dnes právě v tom, otevřít své kandidátky nezávislým osobnostem, jinak nepřežijeme. Opět zvítězila ta typická česká, v tomto případě jihočeská malost a bližší košile než kabát," řekl Zimola.

Hnutí Změna je otevřené všem, jak nezávislým kandidátům, tak i členům ČSSD, uvedl v dopise členům ČSSD člen hnutí Změna 2020 David Slepička, který ukončil členství v sociální demokracii. Zimola uvedl, že ho Slepička oslovil, aby za hnutí kandidoval. Nabídku zvažuje.

"Nechci zůstat na půli cesty. Tuhle možnost nevylučuji, ale teď je to příliš čerstvé," řekl. Předpokládá, že předsednictvo ČSSD by mu nedalo souhlas kandidovat za Změnu, kdyby zůstal členem sociální demokracie. "Budu si asi muset vybrat. Může k tomu dojít v řádu týdnů, měsíců," uvedl.

Připomněl, že byl 11 let krajským předsedou, a řekl, že se nemá za co stydět. Míní, že za těch 11 let zažila jihočeská ČSSD své nejlepší období.

"Určitě to nebylo jen kvůli mně, ale troufám si trošku neskromně tvrdit, že jsem na tom měl svůj podíl. Dnes se ukázalo, že strach z voleb a obava ze ztráty lukrativních míst některých mých kolegů, bohužel včetně paní hejtmanky Stráské nebo pana radního Kráka, pana náměstka (Jaromíra) Nováka, jsou tak velké, že tihle lidé nejsou absolutně ochotni připustit, že by mohla být společná kandidátka s nezávislými. Velmi mě to mrzí, je to pro mě životní zkušenost, životní prozření, ale já se na tomhle nehodlám podílet, je to pro mě něco naprosto nepřijatelného," řekl Zimola.

Na funkci v předsednictvu podle něj dnes rezignoval i Jaromír Slíva, předseda klubu krajských zastupitelů. Podle Zimoly nejsou schopni nést odpovědnost za kandidátku, kdy na prvním místě za České Budějovice je zvolen Miroslav Joch. "Katastrofálně (Joch) prohrál v loňských komunálních volbách a místo, aby zpytoval svědomí a snažil se radši nikde neobjevovat, je opět jako jednička. To je pro mě naprosto nepřijatelná věc," řekl Zimola. Joch přislíbil své vyjádření k celé věci na úterní ráno.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola ČSSD hnutí Změna 2020

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy