Zimola vzdoruje Hamáčkovi, nehodlá opustit ČSSD ani po registraci hnutí Změna 2020

Předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola nehodlá opustit stranu ani přesto, že předseda sociálních demokratů Jan Hamáček řekl, že pokud někdo značce ČSSD nevěří, měl by se rozhodnout, za koho chce v politice bojovat.

Zimola dnes uvedl, že by chtěl v příštích krajských volbách figurovat na kandidátní listině Změna 2020. Hnutí si nechal spolu s dalšími členy jihočeské ČSSD zaregistrovat.

Zimola se nedomnívá, že by se dopustil něčeho, co by bylo proti sociální demokracii. Podle svého vyjádření Zimola nevidí nic špatného na tom, když má někdo jinou vizi. Dodal, že se snaží hledat cesty, jak straně pomoci a proto zvažuje různé postupy.

"Pokud toto naše přemýšlení poslouží jako klacek do rukou těch, kteří nás za to chtějí vylučovat, ostrakizovat i kritizovat, tak je to pro sociální demokracii o to smutnější. A já opravdu nehodlám z ČSSD v tomto okamžiku vystupovat," řekl ČTK Zimola.

Dodal, že má naplánovanou schůzku s předsedou Hamáčkem, na níž chce věci kolen hnutí Změna 2020 probrat. "Doufám, že mu budu moci vysvětlit vše z očí do očí a třeba i on toto své vyjádření přehodnotí," uvedl Zimola.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) nehodlá v příští krajských volbách kandidovat za hnutí Změna 2020. "V takto těžkých chvílích, které sociální demokracie prožívá, bychom se spíš měli snažit být jednotní," uvedla. Zimola řekl, že by Změna 2020 vytvořila platformu pro členy ČSSD i nestraníky. Dodal, že to neznamená štěpení strany a že chce nadále zůstat členem sociální demokracie.

Stráská už před časem uvedla, že nepočítá s tím, že by ve volbách v příštím roce usilovala o obhajobu hejtmanského křesla. Ani nechce být lídrem strany. Ale uvedla, že ráda bude kandidovat na některém ze zadních míst. "Určitě to ale bude za ČSSD," uvedla.

Podle místopředsedy strany a jihočeského poslance za sociální demokracii Ondřeje Veselého není nic špatného na tom, když politik založí nové uskupení, nebo zamíří do jiné strany. "Je to běžné, ale musí ukončit angažmá v té původní. Když jedny dveře otevře, měl by ty druhé zavřít," uvedl Veselý.

Podle Zimoly má však Změna 2020 fungovat jako prostor pro politiky ČSSD. Dodal, že se nechal inspirovat jiným sociálním demokratem Michalem Šmardou, jenž loni s jiným hnutím zvítězil v komunálních volbách v Novém Městě na Moravě.

Šmarda uvedl, že kdyby chtěl Zimola postupovat stejně, byla by to dobrá zpráva. Kandidátní listinu v Novém Městě na Moravě tehdy podávala ČSSD, která byla v koalici s nezávislými.

"Pokud to má pan Zimola vymyšleno takto, je to skvělá zpráva, protože bude normálně kandidovat za sociální demokracii a k tomu jako koaliční partnery budou mít další lidi z různých společenských organizací nebo nezávislé kandidáty. Jako celek se samozřejmě ta koalice může jmenovat Změna 2020, ale nejsem si jistý, že tohle je model, který má vymyšlený," řekl Šmarda.

Dodal, že pokud by Zimolova kandidátka byla na sociální demokracii nezávislá, tvořila by ve volbách její konkurenci, což není stejný způsob, kterým se v roce 2018 vydala novoměstská ČSSD. "Byla by to chyba, člověk nemůže být sociální demokrat a zároveň kandidovat proti sociální demokracii, to nejde," řekl Šmarda.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola ČSSD Jan Hamáček hnutí Změna 2020 Ivana Stráská (hejtmanka) Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy