Živnostníci mohou ode dneška žádat o ošetřovné za duben a květen

Živnostníci, kteří museli kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohou od dnešních 09:00 žádat o ošetřovné za duben a květen.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které program připravilo, bude žádosti přijímat do 30. června. Příspěvek činí stejně jako v předchozích výzvách 400 korun za kalendářní den, vztahuje se k období od 6. dubna do 16. června. Rozpočet programu je 260 milionů korun.

Zájemci o ošetřovné musejí vyplnit on-line formulář, pro nejrychlejší vyřízení žádosti ministerstvo doporučuje její podání vlastní datovou schránkou. Zaslat ji lidé mohou i e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem, případně poštou. Osobní podání v budově MPO není z hygienických důvodů možné.

Za stanovené období může každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) podat jen jednu žádost, v případě, že si chce příspěvek nárokovat za více dětí, uvede je do jedné žádosti. Při rotační výuce mohou živnostníci ošetřovné čerpat za dny, kdy se dítě učilo distančně. O dotaci lze žádat i za víkend, který následuje po týdnu, kdy dítě školu nenavštěvovalo, například kvůli uzavření vládou, zřizovatelem nebo karanténě. Naopak za sobotu a neděli, které následovaly po týdnu, kdy dítě do školy chodilo, o ošetřovné žádat nelze.

Žadatel ani jiný člověk žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti nesmí zároveň pobírat ošetřovné ze systému nemocenského pojištění, peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Program Ošetřovné pro OSVČ není možné kombinovat s kompenzačním bonusem, který připravilo ministerstvo financí.

Kvůli druhé vlně koronaviru musely školy, s výjimkou mateřských, zavést výuku na dálku od 14. října. Postupně se žáci do škol vraceli od 18. listopadu, většina školáků a studentů usedla do lavic poté naposledy 18. prosince. Vzhledem ke špatné epidemické situaci vláda od 1. března rozhodla o uzavření také mateřských škol, prvních a druhých tříd základních škol a speciálních škol, které od ledna jako jediné fungovaly v prezenčním režimu. Prezenční výuka se začala znovu postupně obnovovat od 12. dubna.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy