Kritika vlády z řad nezávislých expertů. Drželi nás ve strachu, tvrdí analytička

Během epidemie koronaviru, která si vyžádala drastická hygienická opatření spočívající mimo jiné i ve vypnutí ekonomiky, vznikla nezávislá expertní platforma KoroNERV 20. Jedním z jejích členů je i analytička Lenka Zlámalová, která si stěžuje na neinformovanost.

"Ze strany vlády se podle mě začala odehrávat naprostá hrůza – udržovali nás v informační temnotě,“ nastínila novinářka Zlámalová v pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí. "Někdy v půlce března jsme věděli jen to, že je 300 nově nakažených. Všichni žili v naprosté hrůze,“ líčila své začátky ve vládou ustavené skupině odborníků. 

Situace se přitom podle analytičky dosud nezlepšila, což se ukazuje například u současného lokálního ohniska nákazy Karvinska, kdy se ani neví, kolik infikovaných je bez příznaků, a kolik má těžší průběh.

"Dle mého názoru se nás snažili udržovat ve větším strachu," dodala s poznámkou, že jí za pravdu dává i rakouský kancléř Sebastian Kurz, a že se vláda snažila přimět občany k dodržování nařízení pomocí uměle vyvolané atmosféry strachu a neinformovanosti. 

Antivirus ekonomice škodí

Zlámalová je rovněž také skeptická vůči programu resortu práce Antivirus, který je podle jejího názoru spíš kontraproduktivní. Podnikatelům a ekonomice nijak neprospěje, spíš naopak. Jediné, oč mu jde, je udržení zaměstnanosti.

"Antivirus je výrazně zvýšená podpora v nezaměstnanosti, která udržuje podnikatele v pasti – pokud bych si v březnu nebo dubnu vzala na své zaměstnance Antivirus, tak je dnes v podstatě nemohu propustit. Peníze od státu bych totiž musela vrátit," vysvětlila analytička, v čem vidí hlavní trhliny.

Ve chvíli, kdy se ekonomika řítí do recese, jí navíc nepřijde smysluplné, aby stát uměle udržoval nezaměstnanost. Usiluje-li česká vláda o zvýšení podpory v nezaměstnanosti, pak by tak měla ale učinit prostřednictvím běžného legislativního procesu.

Zlámalová taktéž konstatovala, že mezi členy platformy KoroNERV-20 často panují názorové neshody, jelikož jsou tam různé skupiny lidí. Sama má například problém s odebíráním peněz obcím.

"Já jsem zastáncem toho, abychom se na veřejné peníze dívali víc jako na celek. To, že Babiš vypouští peníze tu jedním fondem, tu druhým, nic nemění na faktu, že rozhazuje peníze," řekla na závěr.

Související

Více souvisejících

Lenka Zlámalová Noviny / tisk Ekonomika Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy