Změna ústavního zákona o bezpečnosti ČR? Od opozice přicházejí první reakce

Opoziční strany jsou připraveny diskutovat o podpoře změn ústavního zákona o bezpečnosti ČR, které dnes v reakci na zkušenosti z období pandemie covidu-19 představil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vyplývá to z ankety ČTK.

Představitelé opozice upozorňují, že zatím neměli příležitost vidět celý návrh. Trvají mimo jiné na tom, že plošné zásahy vlády do životů občanů by měly být pod kontrolou Parlamentu, či na dostatečném vymezení těchto zásahů. Úpravy obecného předpisu preferují před posílením některého z ministrů.

Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) ČTK sdělil, že Hamáčkovu snahu vyhodnotit problémy posledních měsíců a provést legislativní korekce vítá. "Návrh je zatím jen v obecné podobě a při zásazích do práv a svobod je ďábel skryt v detailu. Proto vyčkáme na konečný text a nad ním povedeme diskusi," uvedl. Obecně musí platit, že trvání všech celoplošných výjimečných opatření musí být pod dodatečnou kontrolou Parlamentu, dodal. Kabinet o nich také musí rozhodovat jako celek, nenechat to na jednotlivých ministrech.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek uvedl, že jeho strana záměr obecně podporuje. Piráti podobnou úpravu navrhovali už v dubnu, dodal. "Konkrétní text jsme nicméně zatím od ministra vnitra neviděli, nemůžeme tak posoudit tuto verzi, plánujeme si ale po minulých zkušenostech návrh detailně prostudovat. Ve Sněmovně se také zaměříme na to, aby byl jednoznačně určen a omezen rozsah, v jakém může vláda zasahovat do života občanů," uvedl. Nesmí podle něj hrozit zneužívání pravomocí.

SPD je podle předsedy hnutí Tomia Okamury obezřetná. Na prvním místě je ochrana zdraví, zároveň ale nesmí předpis umožnit jednostranné omezování svobod. Hnutí chce, aby vláda měla povinnost spolu s opatřeními rovnou navrhnout, jaké budou kompenzace pro dotčené občany a firmy. Předpis by měl také obsahovat ustanovení, že opatření musí trvat jen nezbytnou dobu a mít jen nezbytný rozsah. "Opatření také musí schvalovat vláda, nikoliv jednotlivý ministr," řekl ČTK Okamura. Trvá také na tom, aby s delším než třicetidenním trváním výjimečného stavu musela vyslovit souhlas Sněmovna.

Také TOP 09 je připravena o návrhu diskutovat. "Je pro nás zásadní, aby v něm byla pojistka v podobě potvrzení vyhlášení stavu Sněmovnou a aby v něm byla zahrnuta i pasáž o nárocích na odškodnění obyvatel," uvedla šéfka strany Markéta Pekarová Adamová. Za možná důležitější než změnu zákona považuje vyhodnocení krizových plánů na úrovni krajů, obcí a ministerstev. "Zkušenosti z pandemie se musí propsat do všech pater krizového řízení v republice," doplnila.

Kabinet původně zvažoval novelu, která by rozšířila pravomoci ministerstva zdravotnictví. Nyní je chce zpřesnit v předpisu s dočasnou účinností do konce roku, než se připraví stálá legislativa. Předseda STAN Vít Rakušan považuje změnu ústavního zákona za přijatelnější než posílení pravomocí jednoho ministra. "Vláda musí být i v době krize pod kontrolou Parlamentu i mít možnost rozhodovat rychle a efektivně. Předešlá krize ukázala potřebu tyto dvě věci legislativně vyvážit, abychom předcházeli dalšímu chaosu a nezákonným krokům," řekl Rakušan. Ocenil, že se Hamáček do novely pustil. "Budu očekávat společné jednání, protože taková změna vyžaduje shodu napříč politickým spektrem," dodal.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR zákony Marek Benda Vít Rakušan (STAN) Jakub Michálek (Pirátská strana) Tomio Okamura Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy