Změna volebního zákona? Má se dál jednat, lidovci "vykopli balonek"

Lidovci budou chtít obnovit debatu o změně volebního zákona. Nelíbí se jim to, že volební koalice politických stran musí pro zvolení získat vyšší kvorum hlasů než jednotlivé strany. Chtějí také srovnat váhu všech odevzdaných hlasů. O návrhu zákona chce KDU-ČSL debatovat se zástupci všech sněmovních politických stran, řekl dnes novinářům lidovecký poslanec a bývalý předseda strany Marek Výborný.

Současný volební zákon podle lidovců popírá právo na rovnost hlasů, protože politické strany s nižším počtem voličů musí pro zisk mandátu získat více hlasů než strany velké. Druhá výtka se týká systému, podle kterého se zvyšuje o pět procentních bodů kvorum pro strany kandidující v koalici za každou, která se do společné kandidátky zapojí.

Lidovci už předložili příslušnou novelu zákona, podle Jurečky ji budou chtít projednat ve Sněmovně během února. Vláda návrh v prosinci nepodpořila. Podle Výborného lidovci berou předloženou novelu jako "vykopávací balonek" a chtějí o něm jednat se zástupci ostatních stran.

Jurečka o něm bude v nejbližší době mluvit například se zástupci ODS, ANO nebo ČSSD a hledat schůdné řešení i pro další politické strany. Lidovci se podle Výborného nebrání například nápadu předsedy ČSSD Jana Hamáčka na vytvoření jednoho volebního obvodu v celé zemi. Místo 14 volebních obvodů by byl ve volbách do Sněmovny jediný stejně jako u voleb do Evropského parlamentu.

Starostové a nezávislí (STAN) by chtěli v souvislosti s kritizovanou zrušenou zakázkou k elektronickým dálničním známkám zase znovu otevřít diskusi o svém návrhu, aby stát povinně vymáhal po svých úřednících škodu, kterou mu způsobili nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným postupem. Dnes škodu stát vymáhat může, ale nemusí. Vláda k návrhu loni v březnu přijala negativní stanovisko, vymáhání by podle ní bylo někdy dražší než nevymáhání.

Související

Více souvisejících

Volby KDU - ČSL Marek Výborný (KDU-ČSL) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Starostové a nezávislí (STAN) zákony

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 5 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy