Změny u ošetřovného? Maláčová má návrh hotový, ve vládě shoda není

Ministerstvo práce má hotový návrh na úpravu ošetřovného pro případ, že by se školáci museli kvůli šíření koronavirové nákazy zas učit na dálku. Navrhuje, aby rodiče dětí do 13 let pobírali dávku po celou dobu distanční výuky. Dostávat by měli 60 procent základu výdělku. Na dotaz ČTK to dnes po jednání s odbory řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Kabinet počítá s tím, že se školáci a učitelé 1. září vrátí do škol. Pokud by se někde objevila nákaza, omezení už nebudou plošná, ale jen místní. Děti by se začaly učit na dálku tehdy, kdyby víc než polovina žáků ze třídy zůstala v karanténě. Výuka v ostatních třídách by měla pokračovat dál. Ošetřovné se vyplácí zaměstnancům s nemocenským pojištěním na děti do deseti let nejvýš devět dnů. Samoživitelky a samoživitelé ho mohou pobírat až 16 dnů na potomky do 16 let. Za den se pobírá 60 procent denního základu příjmu.

"Pokud bude distanční výuka, je logické, že rodiče potřebují ošetřovné nad rámec devíti dnů. Návrh máme hotový. V tuto chvíli je ale situace zablokovaná na úrovni vlády," uvedla Maláčová.

Po březnovém uzavření škol kvůli koronaviru se doba vyplácení prodloužila do konce školního roku a ošetřovné bylo možné čerpat na děti do 13 let. Od dubna rodiče dostávali 80 procent základu výdělku. Od začátku prázdnin se dávka vyplácí zase v původní podobě.

Maláčová míní, že úprava ošetřovného bude potřeba. Návrh počítá s tím, že by se ošetřovné poskytovalo po celou dobu výuky na dálku na školáky do 13 let. Částka by se ale neměnila, zůstala by na 60 procentech základu. Podle ministryně se změna mohla dostat už do školské novely s distanční výukou jako pozměňovací návrh koaličních poslanců. Byl by to tedy takzvaný přílepek, který by měnil zákon o nemocenském pojištění.

"Počkáme, jak se situace bude vyvíjet. V případě potřeby jsme připraveni zareagovat," dodala Maláčová. Úpravu ošetřovného kvůli případným karanténám v lokálních ohniscích nákazy odbory podporují.

Na ošetřovné se letos ve druhém čtvrtletí, kdy zůstaly školy, většina školek či stacionáře zavřené, vydalo asi 7,06 miliardy korun. Je to zhruba patnáctkrát víc než za druhé čtvrtletí minulého roku. Systém nemocenského pojištění, z něhož se vedle ošetřovného platí i nemocenská, mateřská či otcovská, se letos dostal do nejhlubšího propadu od začátku svého fungování v roce 1993. Výdaje v prvním pololetí přesáhly příjmy zhruba o 13 miliard korun.

Související

Ilustrační foto

V Česku přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou ošetřovatelské volno

V Česku postupně přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou dlouhodobější ošetřovatelské volno. Loni toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo asi 18.000 žen a mužů. Bylo jich tak téměř o 4100 víc než v předchozím roce, tedy o 29 procent. Na dávku se vyplatilo asi 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která dávku na ošetřování vyplácí. Experti poukazují na to, že se stárnutím společnosti potřeba péče dál poroste. Ministerstvo práce plánuje úpravy podpory.
Ilustrační fotografie.

Od ledna se prodlouží otcovská dovolená, dostupnější bude ošetřovné

Od ledna příštího roku se na dva týdny prodlouží otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší bude také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšíří se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování.

Více souvisejících

ošetřovné Jana Maláčová (ČSSD) Vláda ČR Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy