Zneužil Zeman pravomoci? Senátoři STAN se chtějí obrátit na Ústavní soud kvůli termínu voleb

Ústavní soud by měl podle senátorů za Starosty zrušit rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o vyhlášení termínu voleb do Sněmovny pro zneužití pravomocí hlavy státu. Vyhlášení termínu říjnových voleb na konci loňského prosince považují Starostové, jak dnes oznámili ČTK, za zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím.

"Cílem je, aby Ústavní soud toto rozhodnutí prezidenta republiky zrušil," řekl novinářům europoslanec STAN Stanislav Polčák, který bude senátory u soudu jako advokát zastupovat. Návrh na ústavní přezkum vyhlášení termínu voleb do Sněmovny byl předložen dnes odpoledne, uvedl klub na svém twitteru. Pod návrhem je podepsáno 18 senátorů, kromě 15 členů klubu Starostů také lidovci Josef Bazala a Patrik Kunčar a Herbert Pavera (TOP 09). Pro podání návrhu stačilo deset podpisů.

Návrh na zrušení rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o vyhlášení termínu voleb do Sněmovny byl právě podán u @usoud_official. pic.twitter.com/pSPQ4xgjC9

— SenatSTANcz (@SenatSTANcz) January 7, 2021

Předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra se k návrhu postavil odmítavě. "Nemyslím, že ten návrh má nějakou šanci, aby uspěl," řekl novinářům. Zeman podle Nytry využil svého legitimního práva a podle ústavy musí volby do Sněmovny vyhlásit nejpozději tři měsíce před jejich konáním. "Nemyslíme si, že by toto rozhodnutí bylo nelegální," dodal Nytra. Předseda klubu Senátor 21 a Pirátů Václav Láska označil Zemanův postup za "velmi nestandardní krok", ale zřejmě v mezích prezidentských pravomocí.

Zeman podle Polčáka vyhlásil termín voleb "nesmyslně brzo". Smyslem návrhu je, aby prezident i do budoucna respektoval ústavní principy. Polčák připustil, že Zeman není zákonem omezen v tom, v jakém časovém předstihu má volby vyhlásit, ale musí vycházet z principů ochrany volné soutěže politických stran.

Záznam tiskové konference senátorského Klubu Starostové a nezávislí, kde mj. zaznělo, že dnes naši senátoři podají návrh na přezkum vyhlášení termínu voleb do PS k @usoud_official, najdete zde https://t.co/Qrm3nO2m0j pic.twitter.com/aWDqRd3JD8

— SenatSTANcz (@SenatSTANcz) January 7, 2021

"Stanovení termínu voleb téměř s ročním předstihem je pouze úmyslným naschválem prezidenta a premiéra vůči opozici," uvedl předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček. Připomenul, že volební koalice budou muset stejně jako jednotlivé strany do kampaně vložit maximálně zákonem stanovených 90 milionů korun, což jednotlivé strany zvýhodňuje.

"Takto brzké vyhlášení je krajně neobvyklé již například proto, že termín pro podání kandidátek je až na počátku srpna. Bohužel jsme opětovnými svědky toho, jak prezident Zeman zneužívá svěřenou moc, která mu je dána Ústavou," dodal Polčák.

Sněmovní volby se budou konat 8. a 9. října. Prezidentovo rozhodnutí, které spolupodepsal premiér Andrej Babiš (ANO), bylo vydáno ve Sbírce zákonů 31. prosince. Tímto dnem začala oficiální volební kampaň. Do limitu 90 milionů korun na kampaň se nyní započítávají veškeré náklady na volební propagaci. Strany a hnutí se ovšem musí do voleb přihlásit až začátkem srpna. Podle Starostů není důvod pro regulaci volební kampaně, když ještě nebude jasné, které strany budou kandidovat samostatně a které v koalici.

"Rozhodnutí prezidenta republiky a předsedy vlády nepochybně zvýhodňuje vládní představitele, jejichž oficiální vyjádření, směřované k činnosti vlády, se za kampaň samo o sobě považovat nedá," argumentují Starostové. Veřejná propagace činnosti vládních orgánů tak podle nich znevýhodňuje opoziční síly. Podle Starostů není možné připustit, aby byl termín vyhlášení voleb "předmětem faktické libovůle prezidenta a příslušného člena vlády ČR".

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Stanislav Polčák Miloš Zeman volby 2021 prezident čr Senát ČR Ústavní soud ČR Zdeněk Nytra (ODS)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 8 hodinami

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy