Zvýšení důchodů, předjíždění cyklistů nebo vydání Volného. Sněmovna před létem zasedá naposledy

Zvýšení důchodů a zastavování dlouhodobě bezvýsledných exekucí patří mezi návrhy, o kterých by poslanci měli rozhodnout na dnes zahajované schůzi. Schvalovat by měli také výši postihů za předjíždění cyklistů v menší než předepsané vzdálenosti.

Dolní komora se bude zabývat rovněž policejní žádostí o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok) k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá ze šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociální síti o léku ivermektin. V návrhu programu je také například volba jednoho člena Rady Českého rozhlasu a pokračování sporného výběru čtveřice radních České televize.

Schůze potrvá do pátku 16. července. Půjde podle schváleného harmonogramu o poslední řádnou schůzi před takzvanými parlamentními prázdninami. Závěrečná řádná schůze před říjnovými sněmovními volbami je plánovaná na druhou polovinu září. Není ale vyloučeno svolání mimořádných schůzí.

Exekuční novelu a předlohu o předjíždění cyklistů ve vzdálenosti nejméně 1,5 metru vrátil poslancům k opětovnému posouzení Senát. V ní chce zmírnit postih motoristů v případech, kdy sice vzdálenost nedodrží, ale cyklistu neohrozí. V exekuční novele Senát prosazuje zejména zastavování dlouholetých marných exekucí už od roku 2023. Sněmovní verze počítá se zahájením jejich zastavování v roce 2028. Poslanci opět posoudí i zvýšení přídavků a daňových slev na děti. V ní doporučil provést v podstatě jen technické úpravy.

Do programu schůze by se mohl dodatečně dostat návrh nového stavebního zákona, který má podle vlády zrychlit povolování stavebních projektů. Zákon budí spory například kvůli organizaci stavebních úřadů. Senát předlohu minulý čtvrtek zamítl, poslanci o ní budou hlasovat znovu.

Policejní žádosti vydání Volného k stíhání by Sněmovna měla podle doporučení mandátového a imunitního výboru vyhovět. I Volný uvedl, že chce být vydán, aby údaje o ivermektinu zazněly při veřejném soudním líčení. Volný propagoval ivermektin k léčbě covidu-19. V příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů.

Ve finále jsou ve Sněmovně například poslanecké návrhy na strhávání pokut za některé závažné přestupky ze sociálních dávek a na zpřísnění podmínek jejich vyplácení nebo na uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené. Poslanci by mohli hlasovat také o zavedení digitální daně nebo o novele proti takzvaným energetickým šmejdům. Před schvalováním jsou v dolní komoře aktuálně dvě desítky předloh.

Důchodová novela o zvýšení penzí o 300 korun nad zákonnou valorizaci je v dolní komoře teprve před druhým čtením. Lhůty je ale možné zkrátit tak, aby o ní poslanci hlasovali v polovině července.

Zrychleně ve stavu legislativní nouze by měla Sněmovna schvalovat úpravy v hrazení vakcín proti covidu-19 ze zdravotního pojištění. Úhrady by se nově měly vztahovat na všechny očkovací látky schválené evropskou lékovou agenturou bez ohledu na to, jaký způsobem je stát získal. Na hlasování ve stavu legislativní nouze čeká předloha, která umožní v případě potřeby hlasovat v říjnových volbách i z karantény nebo izolace

Návrh programu červencové schůze čítá kolem 550 bodů. Poslanci stihnou projednat jen část z nich.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna důchody Lubomír Volný (SPD)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy