Zvýšení rodičovské bude Sněmovna řešit nejdřív v pátek

O zvýšení rodičovského příspěvku bude Sněmovna hlasovat nejdřív v pátek. Předtím ale poslance patrně ještě čeká finální rozhodnutí o sporném zvýšení části daní, k němuž se dnes opět nedostali. Opozice a vládu podporující poslanci se vzájemně obviňují z obstrukcí a oddalování přijetí návrhů, které souvisejí s podobou rozpočtu na příští rok. Podle ODS vláda při prosazování zákonů porušuje jednací řád a postupuje nedemokraticky.

"Čelíme propagandistické mašinerii Andreje Babiše (ANO), vládní většina brutálním způsobem porušuje zákon," uvedl po ukončení debaty předseda ODS Petr Fiala. Předseda klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura pak doplnil, že opozice pětkrát žádala, aby rodičovský příspěvek byl projednán jako první. Použil přitom přirovnání, že vláda se chová jako pyroman, který založí požár, pak si stěžuje, že hasiči přijeli pozdě.

Kluby ODS a TOP 09 dnes vetovaly s odkazem na dohody o postupu jednání dolní komory v tomto týdnu návrh předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky, aby schválení vládní předlohy o rodičovské bylo jisté už dnes. Chvojka chtěl, aby Sněmovna dnes mohla schvalovat zákony i po 14:00, což je hranice pro projednávání norem ve třetím čtení stanovená v jednacím řádu.

"Aby bylo jasné, vzpomínám si, když byla vládní většina na straně ODS, tak o takovém prostoru, který dnes dostává opozice zejména pravicová, jsme si my jako opozice levicová mohli nechat jenom zdát. Vyhrožování Ústavním soudem proto, že jsme nenechali dostatečný prostor k diskusi, je tentokrát podle mého soudu naprosto liché," řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Některé opoziční strany už dříve varovaly, že pokud Sněmovna rozhodne o daňovém balíčku před ukončením rozpravy, napadnou to u ÚS.

"Čtyřikrát padl ze strany vládních stran námi podpořený návrh na prodloužení doby pro jednání a hlasování mimo obvyklé hodiny vyhrazené pro třetí čtení a vždycky dvě i více stran pravicové opozice tuto naši upřímně míněnou snahu dostatečně dát prostor pro diskusi vetovaly," doplnil.

Stanjura poukázal na to, že vedení Sněmovny se v úterý dohodlo na tom, že schvalování zákonů zařazených na mimořádnou schůzi svolané z podnětu ANO, ČSSD a KSČM skončí dnes ve 14:00 a od 15:30 bude pokračovat řádná schůze. "Držíme dohody, které uzavřeme," zdůvodnil Stanjura veto Chvojkova návrhu.

Sněmovna se dnes nakonec nedostala ani k finálnímu hlasování o takzvaném vládním daňovém balíčku, byť se s desítkami poslaneckých pozměňovacích návrhů k vládní předloze vypořádala. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že šéf klubu TOP 09 lobbuje za hazard a pojišťovny a svým dnešním chováním už přesáhl hranice obstrukce. "To je čistá destrukce," uvedl. Připomněl svou úterní myšlenku na změnu jednacího řádu Sněmovny, na přípravě materiálu chce spolupracovat i s Piráty.

Sněmovna se dnes nakonec nedostala ani k finálnímu hlasování o takzvaném vládním daňovém balíčku, byť se s desítkami poslaneckých pozměňovacích návrhů k vládní předloze vypořádala.

Na páteční ráno je z podnětu opozice svolaná mimořádná schůze právě k rodičovské. Poslanci ji ale budou moci nejvýše zahájit, protože přerušená mimořádná schůze k daním a k rodičovské bude podle dnešního verdiktu Sněmovny pokračovat v pátek od 09:15. Stanjura je přesvědčen o tom, že tento týden růst rodičovského příspěvku schválen bude.

Lítost nad dnešním postupem ODS a TOP 09 vyjádřil předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Lidovci byli přesvědčeni o tom, že předlohu bylo vhodné projednat už dnes odpoledne, uvedl.

Rodičovský příspěvek má vzrůst od příštího roku o 80.000 korun na 300.000 korun. Vládní návrh má podporu opozice, byť prosazuje například rozšíření okruhu rodin, který by měly na vyšší rodičovskou nárok.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna rodičovský příspěvek Ministerstvo práce a soc. věcí Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy