Zvýšení schodku státního rozpočtu budou poslanci schvalovat v červenci

Sněmovna bude na příští řádné schůzi schvalovat další prohloubení schodku letošního státního rozpočtu o 200 miliard na půl bilionu korun. Ve finále je také například vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí a novela o ochraně zvířat proti týrání, v níž budou poslanci hlasovat i o zákazu klecových chovů slepic. Návrh programu schůze dnes projednal organizační výbor.

Schůze začne v úterý 7. července. Bude týdenní, potrvá tedy do pátku 10. července. Půjde podle současných plánů o poslední řádnou schůzi dolní komory před takzvanými parlamentními prázdninami. Na další řádné schůzi by se poslanci měli sejít v září.

Poslanci by mohli v červenci schvalovat také novelu vodního zákona, která má umožnit přijímání přísnějších opatření proti suchu. Předpokládá například vznik komisí, které by v době sucha mohly například zakázat povolené odběry vody nebo nařídit vlastníkovi vodohospodářského zařízení jeho zprovoznění. Proti suchu míří i další předloha v závěrečném kole, podle níž se budou moci vodohospodářská opatření provádět ve více na sebe navazujících katastrálních územích.

Ve finále je rovněž část nové odpadové legislativy. Předmětem sporů bude i termín odsunu konce skládkování. Do závěrečného kola by se měla na červencové schůzi dostat novela o obalech. Mohla by mimo jiné rozšířit dobrovolné zálohování PET lahví.

Navrhované zrušení daně z nabytí nemovitosti by na druhou stranu do budoucna neumožnil odečítat si zaplacené úroky z hypotéky od základu daně. Někteří poslanci usilují o to, aby tato možnost zůstala zachována. Rozpočtový výbor schválení těchto úprav nedoporučil. Vládní novela o ochraně zvířat zejména zakazuje takzvané množírny, zpřísnění chovů šelem nebo možnost státního příspěvku obcím na péči o zvířata.

Návrh programu řádné červencové schůze čítá celkem více než 400 bodů. Stejně jako při minulých schůzích se nepředpokládá, že se poslanci stihnou vypořádat se všemi.

Mimořádně se poslanci sejdou už v úterý příštího týdne. Čeká je druhé čtení rozpočtové novely o zvýšení letošního schodku na 500 milionů korun.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 29 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy