Většina školních jídelen se za posledních 30 let od sametové revoluce výrazně zmodernizovala, rozšířila nabídku jídel a zvýšila jejich kvalitu. Chutě dětí se moc nezměnily, mezi nejoblíbenějšími zůstávají stále omáčky a sladká jídla.
Počet jídelen i zaměstnanců v nich klesl, problémem je v poslední době nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Vyplývá to z dat ministerstva školství a z odpovědí zástupců systému školního stravování.
"Od roku 1989 je školní stravování diametrálně jinde. Rozšířila se nabídka potravin, výrazně se zvedla kvalita potravin, kvalita a pestrost podávané stravy," uvedl Jiří Plzák z portálu Jídelny.cz. Počet školních jídelen se zároveň podle statistik ministerstva snížil ze zhruba 10.500 na asi 8700, zaměstnanců v nich ubylo z přibližně 41.800 na 35.200. Několik set jídelen patří nyní soukromým školám či církvím, řekl Plzák.
Celkově chodí do školních jídelen zhruba 1,45 milionu dětí a žáků. Je to většina z dohromady kolem 1,74 milionu dětí ve školkách, základních, středních a vyšších odborných školách. Kromě toho se v jídelnách stravuje dalších 385.000 lidí, včetně učitelů a dalších pracovníků škol.
"Školní jídelny se dnes sice snaží zařazovat do jídelníčku moderní pokrmy a suroviny, ale v oblíbenosti u strávníků vedou většinou klasická česká jídla. Tedy stejná, jaká byla v oblibě v roce 1989: maso s rajskou omáčkou, řízek, buchtičky s krémem a tak dále," řekl Plzák. Státní zdravotní ústav (SZÚ) se proto snaží jídelny motivovat k tomu, aby připravovaly omáčky s vyšším podílem zeleniny a sladké pokrmy s menším obsahem cukru a s využitím mléčných výrobků, ořechů a ovoce, řekla Alexandra Košťálová ze SZÚ.
Na rozdíl od minulosti, kdy jídelny nabízely k obědu jeden pokrm, jsou v současnosti na jídelních lístcích poměrně často pokrmy dva. Některé jídelny nabízí podle Plzáka třeba i pět jídel, stále je ale i dost těch, které výběr neumožňují. Podle dat České školní inspekce se jejich podíl pohybuje kolem 80 procent, uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.
Výběr z více variant je podle odborníků ve školách často spíše na škodu, protože strávníci pak volí častěji jídlo, které je pro ně chutnější a ne zdravější. Podle Plzáka musí mít zařízení na nabídku více pokrmů prostorové, technologické a personální vybavení. Podle Košťálové si ovšem někdy jídelny při přípravě více variant ulehčují práci použitím polotovarů.
Podle Plzáka trápí nyní jídelny nedostatek kvalifikovaného personálu. "Práce ve školních jídelnách není atraktivní, platy jsou velmi nízké. Nevyhovující je věková struktura personálu, do důchodu odchází silná generace kuchařek a přichází nedostatečně kvalifikovaná mladá generace, často bez odborného vzdělání," řekl. Průměrný plat vedoucí školní jídelny v loňském roce byl podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí 26.411 korun.
Za problematický považuje Plzák také rozpad systému metodického řízení školního stravování po roce 1989. "Vzhledem k prudkému rozvoji společnosti a technologií velmi chybí možnosti průběžného vzdělávání personálu," řekl. Školní jídelny podle něj byly dříve víceméně samostatné a podřízené okresu, zatímco dnes jsou většinou součástí školy. V řadě případů pak ředitelé škol do chodu jídelen zasahují bez znalosti věci, dodal.
Související
Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka
Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu
Aktuálně se děje
před 20 minutami
Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely
před 24 minutami
Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil
před 59 minutami
Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci
před 1 hodinou
Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné
před 2 hodinami
Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí
před 2 hodinami
Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný
před 2 hodinami
Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška
před 3 hodinami
75 let od založení, 25 let od vstupu. V Česku proběhne největší akce NATO od summitu v roce 2002
před 3 hodinami
Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát
před 3 hodinami
Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy
před 4 hodinami
Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu
před 5 hodinami
Donald Trump ve vězení. Co by se stalo, kdyby ho soud odsoudil?
před 5 hodinami
Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise
před 5 hodinami
Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině
před 6 hodinami
Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru
před 6 hodinami
Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi
před 6 hodinami
Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu
před 8 hodinami
Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty
Aktualizováno včera
Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK
včera
Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října
Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.
Zdroj: Radek Novotný