Vánoční tabule Čechů? Většina lidí dává přednost smaženému řízku +RECEPTY

Praha - Za klasickou štědrovečerní tabuli Češi průměrně utratí přes dva tisíce korun. Tradiční sváteční stůl se neobejde bez bramborového salátu se smaženým řízkem či kaprem. Počet Čechů, kteří se stravují alternativně, však stále stoupá. Je vyjde slavnostní večeře ještě o něco dráž.

Salát ze sladkých brambor

Tradiční štědrovečerní jídla, jako je kuba nebo pokrmy z hub, připravuje už asi jen šest procent českých domácností. Obliba těchto jídel ale stoupá u vegetariánů. Těch jsou v Česku asi dvě procenta. Na rozdíl od většiny lidí, kteří si bramborový salát s řízkem či kaprem dopřávají zpravidla jen na Vánoce, vegetariáni žádné vyloženě sváteční pokrmy nemají. „To, co si vegetarián připraví na vánoční tabuli, jí během celého roku. K obecně rozšířeným mýtům patří spojování vegetariánů s výhradní konzumací tofu. Ti přitom daleko častěji jedí jeho chutnější variantu – tempeh. Ten je možné připravit v kombinaci s dalšími surovinami stejně jako řízek – usmažený v trojobalu," popsal Tomáš Vobořil, majitel nejen vegetariánské restaurace Podolka.

Vegetariánská strava je obecně lehčí, tedy lépe stravitelná. Například majonézu v bramborovém salátu často nahrazují sojanézou s minimálním obsahem tuku anebo klasickým bílým jogurtem. „Vegetariánská vánoční tabule může být výrazně pestřejší, ale také nákladnější. Často má mezi třemi až pěti chody a nechybí na ní například sushi z okurky nebo avokáda, kapustové karbanátky, rizota z luštěnin a obilovin nebo sladké pokrmy. K oblíbeným jídlům našich hostů patří pečená paprika s praženým tofu, grilovaný kozí sýr nebo steak z červené řepy. Také tyto pokrmy se jistě na sváteční tabuli některých vegetariánů, ale i celiaků objeví," doplnil Jaroslav Rezek, šéfkuchař restaurace Podolka.

Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet kolem sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musí vyhýbat nejen potravinám, které jsou vyrobeny z obilí, ale také těm, do kterých je lepek přidán skrytě. To jsou například nekvalitní džemy, kečupy nebo sterilovaná jídla. „Klasickou rybí polévku mohou celiaci zahustit kukuřičnou jíškou nebo rozmixovanou rýží. Populární jsou také různé variace krémových polévek nebo jednodušší vývary. Mouku a strouhanku na obalovaný řízek je možné nahradit trojobalem kukuřičným nebo místo kukuřičné strouhanky použít quinoové vločky. Quinoové vločky v kombinaci s čerstvými bylinkami, sýrem parmezánového typu doplněné o citronovou kůru jsou barevnou a chutnou kombinací pro všechny, kdo rádi zkouší nové recepty. Nejen, že je maso ovoněné bylinkami, sýr na něm navíc vytvoří krustu, a tak je potom daleko šťavnatější," doporučil Tomáš Vobořil.

Češi ani v době vánočních svátků neholdují extravagancím a drží se tradičních scénářů – většina z nich zdobí dopoledne stromek, sleduje televizní pohádky, večeří kolem 18. hodiny a následně rozbaluje dárky. Konzervativní jsou i ve skladbě vánoční tabule. Přes 80 procent Čechů bude 24. prosince večeřet bramborový salát. Řízku dá před smaženým kaprem přednost 55 procent z nich. „Co se stravování týče, jsou Češi považování za jeden z nejkonzervativnějších národů. To je patrné nejen v období svátků, ale i při výběru z jídelních lístků, kdy se zarputile drží vyzkoušených jídel a odmítají experimentovat. Přitom i tradiční pokrmy, jako je bramborový salát, jde udělat moderně a chutně. Vítanou změnou by mohl být například salát z pečených sladkých brambor s quinoou, který je navíc vhodný pro vegetariány i celiaky," popsal Tomáš Vobořil.

RECEPTY RESTAURACE PODOLKA

Krůtí steak nebo tempeh v quinoovém trojobalu
Krůtí maso nakrájené na plátky nebo tempeh
Přepuštěné máslo nebo rostlinný olej

Quinoový trojobal

250 g kukuřičné mouky
250 g quinoových vloček
100 g sýru parmezánového typu
10 ml mléka
3 vejce
25 g dlouholisté petržele, 25 g tymiánu či jiné bylinky, 20 g citronové kůry, sůl, pepř

Postup: Kukuřičnou mouku samostatně vysypte do první misky a lehce osolte. Vejce rozklepněte do druhé misky, lehce osolte, opepřete a zřeďte malým množstvím mléka. Směs rozmíchejte. Quinoové vločky smíchejte s nasekanými bylinkami, sýrem a citronovou kůrou, osolte a opepřete. Maso nebo tempeh obalte nejprve v kukuřičné mouce, následně ve směsi vajec a mléka a nakonec v quinoové směsi. Následně smažte v přepuštěném másle. To dodá jídlu krásnou specifickou chuť. Je možné použít i kvalitní fritovací olej.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoi a brokolice

800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
200 g quinoy
300 g brokolice rozdělené na malé kousky
200 g kešu rozdrcených na malé kousky
100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
100 g černá cherry rajčata
60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
50 g nasekané pažitky
1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:

30 ml šťávy z grepu
10 g medu (na doslazení)
30 ml olivového oleje

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout. V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout. Mezitím si spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.

Vegetariánský smažený řízek

uzený tempeh 190 g
červená paprika 50 g
červená cibule 50 g
čedar 50 g
čerstvá majoránka 20g
sůl, pepř
kukuřičná mouka a strouhanka
vejce
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej

Postup: Tempeh spolu s čedarem nastrouhejte na hrubším struhadle. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli, papriku a majoránku. Směs osolte a opepřete. Obalte v trojobalu z kukuřičné mouky, vejce a strouhanky. Kukuřičnou strouhanku můžete ozvláštnit čerstvou dlouholistou petrželí. Dostane tak hezčí a voňavější chuť. Po obalení smažte v rozpáleném přepuštěném másle nebo rostlinném oleji.

V Beskydech se objevila ledová socha Radegasta

17.06.2021 15:57 Jak lépe zadržovat vodu a vracet ji zpět do krajiny? Do boje o vodu v Beskydech vstoupila ledová…

V prvním čtvrtletí zemřelo v Česku 46.437 lidí, nejvíce v historii…

14.06.2021 18:04 Aktualizováno V letošním prvním čtvrtletí zemřelo v České republice 46.437 lidí. Jde o nejtragičtější čtvrtletí…

Skupina Ztohoven vysekala z řepky obřího Pacmana. Kvůli Babišovi

25.05.2021 14:17 Skupina Ztohoven se přihlásila k vysekání postavy Pacmana ze stejnojmenné počítačové hry v řepkovém…

Související:

Právě se děje