Jelen nebo divočák? Zvěřiny bude letos pro restaurace dostatek

Zvěřiny pro restaurace má být letos dost. Stromy měly semenný rok, je tedy dost žaludů i bukvic, což se odráží na stavech divočáků i vysoké zvěře, řekla ČTK mluvčí Lesů města Brna Monika Nezhybová. Na jídelních lístcích je hlavně kančí a daňčí maso. Vyplývá to z odpovědí majitelů restaurací.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Voda v restauraci, ilustrační foto

Semenný rok přichází často ve chvílích, kdy si "stromy myslí, že je s nimi konec", proto velmi plodí. "Divočáci, v loňském roce téměř vystřílení, mají v letošním roce včetně mladých bachyněk dva až tři vrhy selat. Uvidíme, co to udělá s celkovými stavy, což bude záviset i na průběhu zimy," uvedla Nezhybová.

Některé restaurace mají zvěřinu na jídelním lístku celoročně. To je případ Záložny v Boskovicích. "Vaříme z ní však proti ostatním jídlům jen málo, protože je dražší a nejsme v Praze ani v Brně," řekl provozovatel Petr Konečný. Všechna jídla stojí bez příloh 179 korun. "Ceny se snažíme držet tak, aby to pro zdejší bylo únosné a aby mohli čas od času přijít na večeři a vraceli se.

Nejvíce bere maso od majitelů okolních lesů, jimiž jsou potomci šlechtického rodu Mensdorff-Pouilly. "Divočáků je dost, v nabídce máme daňky a teď na víkend třeba i jelena. Srnčí neděláme, protože to by muselo stát jídlo 400 korun," řekl Konečný. V souvislosti s obavou z afrického moru prasat Konečný ubezpečuje, že nejenže je maso po tepelné úpravě bezpečné, ale zároveň každý kus projde veterinární kontrolou.

Po Svatomartinských hodech se zvěřina objeví v jídelním lístku brněnské restaurace Šelepka. "Máme na to čas pak až do konce zimy. Historicky se nejvíce prodávají kančí řízečky s pečeným česnekem či jakékoliv maso se šípkovou omáčkou," řekl majitel Raed Kahwaji. Lidé na zvěřinu podle něj chodí každý rok zhruba stejně a mají ji rádi. "Vyžadují také trochu show či jídlo s příběhem a spojují ho i s pitím. Pivovary často připravují speciály pro některé akce," řekl Kahwaji. Letos zvěřinu také spojí s fermentovanou zeleninou, která se stává čím dál oblíbenější.

Zvěřinu na jídelním lístku má také tradičně restaurace Patron u Mysliveckého stadionu v Brně-Soběšicích. V některých restauracích už měli zvěřinové hody v říjnu, jinde je teprve chystají.

Maso získávají mnozí od specializovaných obchodních firem. Jen někteří chovatelé či majitelé lesů obchodují přímo. "Vzhledem ke složité stávající legislativě nemůžeme prodávat zvěřinu přímo, ale přes výkupny, které od nás pravidelně zvěřinu odvážejí a dále překupují," uvedla Nezhybová.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Zemřel herec Stanislav Zindulka, bylo mu 86 let

14.03.2019 15:53 Aktualizováno Ve věku 86 let dnes zemřel dlouholetý člen hereckého souboru Činoherního klubu Stanislav Zindulka.…

Faltýnek junior skončí na Krymu? Češi vtipkují o nové kauze, přidal se i…

11.03.2019 16:46 Kauza kolem předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, Kapsche, Faltýnkova syna Jiřího a…

Kraus se pustil do pirátského poslance Michálka. Vysmál se mu před celým…

08.03.2019 09:24 Moderátor Jan Kraus se ve své show pořádně navezl do pirátského poslance Jakuba Michálka, které…

Čtyři tuny polského masa plné salmonely. Většinu závadného masa už Češi…

06.03.2019 19:48 V lounském skladu Petr Novotný - Gastroplus, kde se minulý týden našla salmonela v polské zásilce…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama