Co se skrývá za zdravými potravinami? Experti před některými výrobky varují

Lidé často nakupují v obchodech různé polotovary označené jako zdravé potraviny. Většina z nich však není pro náš organismus vhodná. Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny, které pro nás nemají velký přínos. Mají dlouhou trvanlivost, vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků. Zároveň jsou ale chudé na minerální látky, vitamíny a další živiny. Lépe je takové výrobky do stravy vůbec nezařazovat.

Přidejte svůj názor 16 komentářů

Nákupy, ilustrační fotografie
doporučujeme

Problém průmyslově zpracovaných potravin ale nespočívá pouze v jejich nezdravém složení. Potraviny procházejí při výrobě celou řadou technologických procesů. „Ve výsledku se svými vlastnostmi zcela liší od původních nezpracovaných potravin. Už od samého úvodu se navíc často pracuje s levnými plodinami a surovinami, takže o kvalitních a přirozeně nutričně bohatých potravinách nelze mluvit,“ řekla nutriční specialistka Monika Bartolomějová z poraden Nutriadapt pro server Novinky.cz.

Nejoblíbenější jsou speciality z potravinářského průmyslu, které jsou jednoduché na dohotovení, ale jejich výživová hodnota je nízká. Základ jídelníčku by měly tvořit průmyslově zpracované potraviny minimálně.

Nejpopulárnější jsou potraviny jako například: „sycené nápoje, sladké a slané balené potraviny, zmrzlina z prášku, klasické sladkosti, margaríny, kupované pomazánky, balené pečivo a koláče, instantní omáčky, polévky a dezerty, práškové přípravky na hubnutí a náhražky jídel, předem připravené pizzy a burgery, drůbeží a rybí nugety, klobásy, ale i párky a další uzeniny,“ dodává Bartolomějová. Na některých průmyslově zpracovaných potravinách může vznikat i závislost.

Jídlo, které je připravované z nekvalitních pokrmů má vyšší vliv na choroby člověka. Souvisí to s vyšším výskytem civilizačních chorob, obezity, vzniku nádorů. Konzumace nevýživných potravin má negativní vliv na vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu.

"Za základ stravy berte přirozené, minimálně průmyslově upravované potraviny. Co se týká značek, jedinými skutečně smysluplnými značkami na potravinách jsou Bio a Fair Trade. Můžeme doporučit i označení Raw, které ale v české legislativě není ukotveno a většina firem toho využívá. Proto některé značky používají označení Really raw, s tím, že jejich suroviny byly zpracovány skutečně šetrně při nízké teplotě,” vysvětluje Tereza Havrlandová z Lifefood pro server Novinky.cz.

Loading...
Vstupte do diskuze (16)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Brno prodalo na neexistující zápas lístky za milion korun

01.04.2020 17:47 Fotbalová Zbrojovka Brno už prodala na imaginární zápas se Slavií na pomoc v boji s novým…

Koronavirus: Miliardář Křetínský měl pozitivní test. Nechce "zdravotně…

30.03.2020 05:31 Podnikatel Daniel Křetínský byl 12. března pozitivně testován na nový typ koronaviru. Od té doby je…

Arcibiskup Duka je v karanténě, biskup Herbst má pozitivní test na…

29.03.2020 08:39 Aktualizováno Biskup Karel Herbst měl pozitivní test na koronavirus. Na svém webu to dnes večer potvrdilo…

Letní čas v Česku: Noc byla o hodinu kratší

29.03.2020 05:56 V noci na dnešek začal letní čas. V 02:00 se hodiny posunuly na 03:00, takže lidé měli noc o hodinu…

Související:

Právě se děje

Další zprávy