Co se skrývá za zdravými potravinami? Experti před některými výrobky varují

Lidé často nakupují v obchodech různé polotovary označené jako zdravé potraviny. Většina z nich však není pro náš organismus vhodná. Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny, které pro nás nemají velký přínos. Mají dlouhou trvanlivost, vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků. Zároveň jsou ale chudé na minerální látky, vitamíny a další živiny. Lépe je takové výrobky do stravy vůbec nezařazovat.

Problém průmyslově zpracovaných potravin ale nespočívá pouze v jejich nezdravém složení. Potraviny procházejí při výrobě celou řadou technologických procesů. „Ve výsledku se svými vlastnostmi zcela liší od původních nezpracovaných potravin. Už od samého úvodu se navíc často pracuje s levnými plodinami a surovinami, takže o kvalitních a přirozeně nutričně bohatých potravinách nelze mluvit,“ řekla nutriční specialistka Monika Bartolomějová z poraden Nutriadapt pro server Novinky.cz.

Nejoblíbenější jsou speciality z potravinářského průmyslu, které jsou jednoduché na dohotovení, ale jejich výživová hodnota je nízká. Základ jídelníčku by měly tvořit průmyslově zpracované potraviny minimálně.

Nejpopulárnější jsou potraviny jako například: „sycené nápoje, sladké a slané balené potraviny, zmrzlina z prášku, klasické sladkosti, margaríny, kupované pomazánky, balené pečivo a koláče, instantní omáčky, polévky a dezerty, práškové přípravky na hubnutí a náhražky jídel, předem připravené pizzy a burgery, drůbeží a rybí nugety, klobásy, ale i párky a další uzeniny,“ dodává Bartolomějová. Na některých průmyslově zpracovaných potravinách může vznikat i závislost.

Jídlo, které je připravované z nekvalitních pokrmů má vyšší vliv na choroby člověka. Souvisí to s vyšším výskytem civilizačních chorob, obezity, vzniku nádorů. Konzumace nevýživných potravin má negativní vliv na vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu.

"Za základ stravy berte přirozené, minimálně průmyslově upravované potraviny. Co se týká značek, jedinými skutečně smysluplnými značkami na potravinách jsou Bio a Fair Trade. Můžeme doporučit i označení Raw, které ale v české legislativě není ukotveno a většina firem toho využívá. Proto některé značky používají označení Really raw, s tím, že jejich suroviny byly zpracovány skutečně šetrně při nízké teplotě,” vysvětluje Tereza Havrlandová z Lifefood pro server Novinky.cz.

Související

Více souvisejících

zdraví stravování nebezpečné potraviny potraviny jídlo dieta biopotraviny nákupy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy