Vejce máme odjakživa spjatá s takzvaným kurem domácím neboli lidově řečeno slepicí. Dokážete si ale představit taková volská oka z husího, krůtího, kachního či snad dokonce pštrosího vajíčka? A proč jsme vlastně tak výhradně zaměření jenom na slepičí vejce?
Užití všech možných druhů vajec od různého ptactva, z nichž můžete taktéž v kuchyni vytvořit doslova vrcholnou delikatesu, rozebral web zena-in.cz. Nevynechal ani ta divoká či dokonce exotická.
Kachní vejce
Jsou zpravidla zelenobílá či čistě bílá, váží 90 g a mají své místo nejen v Číně, nýbrž i Spojeném království, kde ale slouží spíše jako meziprodukt při pečení. Jejich chuť je výrazná a žloutek hodně zabarvený. Ve srovnání s jejich slepičími protějšky mají také víc tuku a mastnější konzistenci. Z tohoto důvodu je potřeba je podrobit delší tepelné úpravě, jelikož je u nich větší riziko případného přenosu některých nemocí, třeba salmonely. Ve vodě by se měla vařit minimálně 20 minut.
Husí vejce
Vejce husí jsou křídově bílá a váží 200 g. Je ale škoda, že je ne každý měl tu čest ochutnat. Například v pečených moučnících se osvědčila, jelikož je dokáží hezky zvláčnit. Vařená vejce ale jako taková asi nepůjdou každému po chuti, jelikož jsou málo tučná a ve srovnání s těmi kachními jemnější. I tak si ale zachovávají svojí olejnatou příchuť. Stejně jako u kachen zde platí zásada, že je potřeba je vařit déle, jelikož u všech vodních ptáků je zvýšené riziko potenciální infekce salmonelou.
Krůtí vejce
Jsou krémová až nahnědlá a váží 75 g. Svou chutí jsou hodně podobná těm slepičím, ale díky dvojnásobné velikosti je snadno poznáte. Osvědčená jsou kupříkladu v pečivu. Sehnat je ale není vůbec snadné, jelikož farmáři zpravidla nabízejí jen ta násadová, která jsou určená k líhnutí a dalšímu chovu krůt pro maso.
Perliččí vejce
Mají světle hnědou nebo bílou barvu a jsou světle kropenatá. Jejich skořápka je hodně silná, a proto jsou dlouhodobě skladovatelná. Na rozdíl od slepičích vajíček jsou o něco menší (25 g), ale za to jsou vynikající. Lze je ochutnat například natvrdo. Navíc se dobře jímají například v salátu a mají doslova úžasný apetit.
Křepelčí vejce
Zde máme tu čest s kropenatými miniaturními vejci (15 g), která jsou vyhledávanou pochoutkou, ať už do aspiků, salátů nebo marinád. Jedná se o snad nejchutnější drůbeží vejce. Nejsou-li uvařená zcela natvrdo, pak jim zůstane zachována smetanová konzistence i chuť. Obsahují rovněž také velké množství vitamínů. Díky tomu, že mají křepelky tělesnou teplotu 42 stupňů, netrpí infekcemi. Pevnost skořápek jejich vajec navíc znamená také zvýšenou odolnost vůči různým mikroorganismům.
Pštrosí vejce
A zde nyní přicházíme k exotickému ptactvu, která ani neumí létat, ale za to velmi rychle běží. Vejce pštrosů váží zhruba 600 až 1300 gramů a jsou tak silná, že je velmi obtížné je i rozbít. Rozhodně se nejedná o běžnou denní rutinu, kdy klasické slepičí vajíčko rozklepnete na pánev pomocí vidličky či jiného lehkého nástroje.
Podaří-li se vám to ale, pak máte přímo vynikající večeři pro celou rodinu. Nejedná se ale zrovna o nejlevnější záležitost, jelikož jeden kus stojí 300 až 500 korun. Budete-li si je ale chtít vařit natvrdo, pak je potřeba počítat s tím, že to zabere více než hodinu.
Související
Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné
Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb
Vejce , recepty, vaření - , kuchyň , potraviny jídlo , drůbež , ptáci
Aktuálně se děje
před 25 minutami
Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října
před 32 minutami
Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit
před 55 minutami
Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní
před 1 hodinou
Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně
před 1 hodinou
RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu
před 1 hodinou
Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti
před 1 hodinou
Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.
před 2 hodinami
Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta
před 2 hodinami
Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO
před 2 hodinami
WHO ocenila přínos očkování v posledních 50 letech. Zachránilo miliony životů
před 2 hodinami
Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný
před 2 hodinami
Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje
Aktualizováno před 3 hodinami
Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy
před 3 hodinami
Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK
před 3 hodinami
Joe Biden učinil rozhodnutí v rámci americké pomoci Ukrajině
před 4 hodinami
V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít
před 4 hodinami
Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka
před 5 hodinami
Peskov hrozí: Pokud Ukrajinci dostanou rakety ATACMS delšího doletu, zatlačíme je hlouběji
před 5 hodinami
Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho
před 5 hodinami
Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci
Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.
Zdroj: Radek Novotný