GDPR chrání digitální práva, co dnes odsouhlasili poslanci?

Výběr hlavních údajů o nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR); sněmovna dnes schválila pravidla ochrany soukromí bez pokut pro obce:

Přidejte svůj názor 1 komentář

Poslanecká sněmovna

- Obecné nařízení na ochranu osobních údajů (General Data Protection Regulation, GDPR) má za cíl pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem a společností, které nakládají s osobními údaji zákazníků či zaměstnanců.

- V českém právním prostředí nařízení od 25. května 2018 nahradilo zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. GDPR platí jednotně ve všech státech EU a na Islandu, v Norsku a Lichtenštejnsku. Týká se ale i společností, které podnikají v tomto prostoru, ale sídlo mají jinde.

- Jedním z důvodů, proč byla směrnice přijata, je to, že dosavadní nařízení z roku 1995 přestalo odpovídat současné době, zejména pokud jde o využívané technologie i o obsah zpracování osobních údajů. Dalším důvodem pak byl fakt, že stávající směrnicí nebyla dosažena požadovaná míra sjednocení právní úpravy.

- Díky GDPR například souhlas se zpracováním osobních údajů už nemůže být zahrnut do obchodních podmínek. Kvůli novým pravidlům tak musela být obnovena většina databází s osobními daty, kterými disponují e-shopy, ale i lékaři, školy či zaměstnavatelé.

- GDPR rovněž zavedlo právo "být zapomenut", tedy právo na výmaz poskytnutých osobních údajů z marketingových databází. Firmy bez souhlasu klienta nemůžou moci ani sledovat jeho chování na internetu nebo prodávat či poskytovat zjištěná data dál.

- Opatření se vztahuje i na věrnostní programy obchodních řetězců či na marketingovou komunikaci na sociálních sítích. Za osobní údaje začaly být považovány také takzvané cookies, tedy informace, které internetový prohlížeč ukládá o činnosti uživatele.

- Zpracovatelé dat musejí ohlásit únik osobních dat Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nejpozději do 72 hodin od okamžiku, kdy se o incidentu dozvěděli. Firmy také musí lidem na vyžádání sdělit, jak dlouho budou data o nich uchovávat a kdo k nim bude mít přístup. Novinkou je zavedení práva na přenositelnost informací.

- Co se týká pokut za porušení pravidel GDPR, horní sazba je stanovena až na 20 milionů eur (zhruba 500 milionů korun), která ale podle vyjádření ÚOOÚ bude hrozit obřím nadnárodním firmám. Dosavadní maximální výše české pokuty činí deset milionů korun.

- Loni v prosinci Poslanecká sněmovna schválila nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na GDPR. Nový zákon především zavádí přípustné výjimky z evropských pravidel. Poslanci ve vládní předloze například upravili výjimky z pravidel pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely.

- Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Poslanci také odmítli snížit pod 15 let navrhovanou věkovou hranici, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě.

- Senát koncem ledna ale zákon o zpracování osobních údajů doporučil upravit. Sněmovna tedy dnes na rozdíl od prosincového schvalování souhlasila se zrušením sankcí pro obce a kraje, jak to požadoval Senát. Původně chtěla pouze snížit maximální pokuty pro malé obce na 15.000 korun. Sněmovna dnes také odmítla snahu Senátu zrušit omezení týkající se práva na informace, které se týkají údajů o trestním řízení nebo českých zájmů v zahraničí. Prosadila znovu soubor čtyř desítek novel navazujících na GDPR. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Vstupte do diskuze (1)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Kontrola EET? Úředník odmítl účtenku, pak v kavárně vyhrožoval. Provokace,…

20.03.2019 16:58 Aktualizováno Podnikatelské odbory prostřednictvím videa upozornily na problematický přístup finanční správy ve…

NKÚ by mohl kontrolovat jen statutární města, připustil Kněžínek

19.03.2019 13:57 Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) připustil, že by se plánované rozšíření pravomocí…

Problém s odposlechy lobisty Rittiga, můžou být použity jen některých…

18.03.2019 20:24 Státní zástupce nemůže použít jako důkaz odposlechy lobbisty Ivo Rittiga a dalších obžalovaných v…

Příprava MotoGP v Brně. Ministerstvo chce na akci poslat 65 miliónu z daní

12.03.2019 20:14 Ministerstvo pro místní rozvoj navrhne vládě, aby dala 65 milionů korun na pořádání letošního…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama