GDPR chrání digitální práva, co dnes odsouhlasili poslanci?

Výběr hlavních údajů o nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR); sněmovna dnes schválila pravidla ochrany soukromí bez pokut pro obce:

Přidejte svůj názor 1 komentář

Poslanecká sněmovna
doporučujeme

- Obecné nařízení na ochranu osobních údajů (General Data Protection Regulation, GDPR) má za cíl pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem a společností, které nakládají s osobními údaji zákazníků či zaměstnanců.

- V českém právním prostředí nařízení od 25. května 2018 nahradilo zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. GDPR platí jednotně ve všech státech EU a na Islandu, v Norsku a Lichtenštejnsku. Týká se ale i společností, které podnikají v tomto prostoru, ale sídlo mají jinde.

- Jedním z důvodů, proč byla směrnice přijata, je to, že dosavadní nařízení z roku 1995 přestalo odpovídat současné době, zejména pokud jde o využívané technologie i o obsah zpracování osobních údajů. Dalším důvodem pak byl fakt, že stávající směrnicí nebyla dosažena požadovaná míra sjednocení právní úpravy.

- Díky GDPR například souhlas se zpracováním osobních údajů už nemůže být zahrnut do obchodních podmínek. Kvůli novým pravidlům tak musela být obnovena většina databází s osobními daty, kterými disponují e-shopy, ale i lékaři, školy či zaměstnavatelé.

- GDPR rovněž zavedlo právo "být zapomenut", tedy právo na výmaz poskytnutých osobních údajů z marketingových databází. Firmy bez souhlasu klienta nemůžou moci ani sledovat jeho chování na internetu nebo prodávat či poskytovat zjištěná data dál.

- Opatření se vztahuje i na věrnostní programy obchodních řetězců či na marketingovou komunikaci na sociálních sítích. Za osobní údaje začaly být považovány také takzvané cookies, tedy informace, které internetový prohlížeč ukládá o činnosti uživatele.

- Zpracovatelé dat musejí ohlásit únik osobních dat Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nejpozději do 72 hodin od okamžiku, kdy se o incidentu dozvěděli. Firmy také musí lidem na vyžádání sdělit, jak dlouho budou data o nich uchovávat a kdo k nim bude mít přístup. Novinkou je zavedení práva na přenositelnost informací.

- Co se týká pokut za porušení pravidel GDPR, horní sazba je stanovena až na 20 milionů eur (zhruba 500 milionů korun), která ale podle vyjádření ÚOOÚ bude hrozit obřím nadnárodním firmám. Dosavadní maximální výše české pokuty činí deset milionů korun.

- Loni v prosinci Poslanecká sněmovna schválila nová pravidla ochrany soukromí, která navazují na GDPR. Nový zákon především zavádí přípustné výjimky z evropských pravidel. Poslanci ve vládní předloze například upravili výjimky z pravidel pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely.

- Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Poslanci také odmítli snížit pod 15 let navrhovanou věkovou hranici, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě.

- Senát koncem ledna ale zákon o zpracování osobních údajů doporučil upravit. Sněmovna tedy dnes na rozdíl od prosincového schvalování souhlasila se zrušením sankcí pro obce a kraje, jak to požadoval Senát. Původně chtěla pouze snížit maximální pokuty pro malé obce na 15.000 korun. Sněmovna dnes také odmítla snahu Senátu zrušit omezení týkající se práva na informace, které se týkají údajů o trestním řízení nebo českých zájmů v zahraničí. Prosadila znovu soubor čtyř desítek novel navazujících na GDPR. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Loading...
Vstupte do diskuze (1)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Finanční správa omezí činnost 33 úřadů, bude na nich režim 2+2

18.09.2019 15:01 Finanční správa omezí v prvním pololetí příštího roku činnost 33 finančních úřadů. Úřady budou…

Drahé dárky pro Nečasovou? Dali jsme jí maximálně květinu, zaznělo u soudu

17.09.2019 15:23 Aktualizováno Bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), advokát Karel Muzikář, lobbista Vladimír…

Český terorista? Soud zmírnil podmínku vojákovi za účast v konfliktu na…

17.09.2019 13:11 Aktualizováno Odvolací pražský vrchní soud dnes zmírnil podmíněný trest vojákovi Eriku Eštuovi, který čelil…

Falešný šlechtic neuspěl se stížností, za podvody si má odsedět 9 let

17.09.2019 11:00 Karel Šimko z Frýdku-Místku si za rozsáhlé podvody s konečnou platností odpyká devět let ve vězení.…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama