Ztráta osobních údajů v důsledku kybernetických útoků může být porušením GDPR

Ztráta osobních údajů obyvatel či klientů v důsledku kybernetických útoků může být podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vyhodnocena jako porušení unijního nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Obce nebo zdravotnická zařízení by proto měla přijmout odpovídající opatření, uvedl dnes v tiskové zprávě předseda úřadu Jiří Kaucký.

GDPR (ochrana osobních údajů)

Úřady a další správci osobních údajů by podle Kauckého měly provést odpovídající revizi systémů a procesů zabezpečení. Měly by také přijmout "odpovídající preventivní opatření pro efektivní ochranu a zabezpečení osobních údajů, které spravují", uvedl Kaucký.

V případě, pokud ztráta osobních údajů v důsledku hackerského útoku nastala, je prvotní a klíčovou povinností správce takový incident neprodleně ohlásit ÚOOÚ. Pro odpovídající ohlášení lze využít i on-line formulář.

Kybernetické útoky útoky v ČR zesílily minulý týden. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost to dal do souvislosti s pomocí Česka Ukrajině, která čelí ruské agresi. Napadeny byly portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra, web Úřadu vlády ČR nebo České televize. Po víkendovém útoku hackerů na servery Žďáru nad Sázavou musel být na dva dny uzavřen městský úřad.

Nařízení GDPR představuje právní rámec ochrany osobních údajů platný na celém území Evropské unie. Jeho smyslem je ochrana občanů proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. ÚOOÚ pro správce připravil základní přehled povinností, které jim při zpracování osobních údajů nařízení ukládá.

Začalo bourání nájezdu na Barrandovský most. Doprava je stažena do jednoho…

18.05.2022 09:31 Silničáři v Praze dnes začali bourat nájezd na rekonstruovaný Barrandovský most ze Strakonické…

ON-LINE 84. den války: Ruská vojska pokračují v palbě podél celé linie…

18.05.2022 19:27 Ruská vojska pokračují v palbě podél celé linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Na…

Vláda chce zpřísnit pravidla pro dočasnou ochranu ukrajinských uprchlíků

18.05.2022 16:36 Novela zákona o pobytu uprchlíků z Ukrajiny v Česku, nazývaného lex Ukrajina, explicitně odmítne…

Počasí: Česko zřejmě čekají první letošní tropy i bouřky

17.05.2022 06:30 Suché počasí v tomto týdnu skončí. Po pondělním slunečném a horkém dni se pozdě odpoledne začala…

Zemřel oblíbený herec Josef Abrhám, bylo mu 82 let

17.05.2022 10:40 Ve věku 82 let zemřel legendární herec Josef Abrhám, držitel Českého lva či Ceny Thálie za…

Policie v souvislosti s veřejnými zakázkami SÚRAO obvinila i ředitele…

18.05.2022 18:01 Policie v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) obvinila i…

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

05.05.2022 16:38 Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už…

ČNB ve čtvrtek nejspíš zvýší sazby o 0,5 procentního bodu

01.05.2022 08:33 Bankovní rada České národní banky na svém zasedání ve čtvrtek zvýší úrokové sazby o 0,5 procentního…

ČMKOS dál povede Josef Středula

29.04.2022 20:21 Aktualizováno Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) dál povede Josef Středula, který je v jejím…

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu padly tresty. Soud…

28.04.2022 11:33 Aktualizováno Soud uznal v kauze chybějící české nafty v bavorském skladu vinnou jak zkrachovalou německou firmu…

Česká pošta začala opět doručovat zásilky do Číny

28.04.2022 09:43 Česká pošta začala opět doručovat zásilky do Číny. Příjem zásilek minulý týden přerušila kvůli…

Vědecká rada ÚSTR rezignuje, vadí jí volba nového ředitele

27.04.2022 21:01 Vědecká rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), která je poradním orgánem ředitele…

Před soudem stane kvůli dotaci z ROP Severozápad deset lidí

27.04.2022 10:30 Před ústeckým krajským soudem stane deset lidí obžalovaných v souvislosti s dotací z regionálního…

Skoro 70 procent e-shopů kontrolovaných ČOI loni porušilo zákon

22.04.2022 11:28 Téměř 70 procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné…

Útoky hackerů na české weby pokračují, napadený je i web vlády

21.04.2022 09:11 Útoky hackerů na některé české weby pokračují podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační…

Související:

Právě se děje

reklama