Týrání, či nutnost? V Praze se sešel kongres, řeší pokusy na zvířatech

Praha - Do Prahy se sjelo přes tisíc odborníků, řeší problematiku pokusů na zvířatech. Kongres si klade za cíl omezit počty experimentů a strádání zvířat, hledají se proto alternativy k pokusům. "Spotřeba" zvířat je v Česku stále velmi vysoká, byť došlo k dílčím změnám. Odborníci se shodují, že velkým problémem je Asie, kde lidé nechápou, proč zvířata chránit. Polemika odborníků bude probíhat až do čtvrtka.

Malpa kapucínská (Cebus capucinus)

Základní myšlenkou pro celý kongres je princip takzvaných 3R (Reduction, Refinement a Replacement). Jeho odborníci usilují o to, aby se zredukoval nezbytný počet zvířat, které jsou v určitých oblastech nutné, pro potvrzení účinku například chemických látek nebo léčiv. "Pokud už musíme provádět takový pokus, provedeme ho, aby se co nejvíce snížil stres. Cílem je nahradit pokusy na zvířatech jinými přístupy," řekla dnes na tiskové konferenci Dagmar Jírová ze Státního zdravotního ústavu.

Přesto se stále používají zvířata pro pokusy v základním výzkumu. Podle Miroslava Červinky z Univerzity Karlovy jde o komplikovanou otázku a omezení zvířat je zde diskutabilní. K výukovým účelům se podle něj využívají už jen ze dvou procent.

V ČR končí v laboratořích k různým experimentům podle údajů ministerstva zemědělství každým rokem více než 200.000 zvířat. Nejčastěji jde o myši, morčata, potkany i králíky. Spotřeba zvířat v ČR pro různé pokusy od roku 1995 neklesla pod 200.000, od roku 2003 sledovaly statistiky i kroužkované ptáky, kteří počty každoročně zvyšují o desetitisíce.

Některé alternativní metody se již před čtyřmi lety staly součástí evropských předpisů. Jako pozitivní hodnotí odborníci v oblasti kosmetických přípravků a jejich ingrediencí zákaz všech pokusů na zvířatech. "Tuto myšlenku se Evropská komise snaží rozšířit i do ostatních částí světa," uvedl Horst Spielmann z berlínského úřadu pro životní podmínky zvířat.

Podle prezidenta ACT Hermana Koëtera je sice alternativa výrazem, který "něco dobré" snižuje, ale v případech pokusů na zvířatech šlo o metody volby. Červinka také poznamenal, že zejména v Asii se stále nechápe, proč by se zvířata měla proti pokusům chránit.

První pokusy na zvířatech jsou známy již z 16. stololetí, kdy William Harvey (1578 - 1657) žák Jeroným Fabricia užíval pro studium různých fyziologických funkcí želvy, hady, ptáky, ryby a prasata. V roce 1628 vydal spis Excersie o srdečním a krevním oběhu. Se zvířaty (případně i odsouzenci na smrt) se nezacházelo příliš vlídně. Operace bez anestezie i vivisekce patřily mezi běžné pracovní metody, píše differentlife.cz.

Mnohé se změnilo, když Antonius va Leeuwenhok (1632-1723) vynalezl mikroskop, který tím otevřel dříve netušené možnosti pro anatomii zejména mikrobiologii. S mikroskopem pracoval i Marcello Malpighi (1628-1693), prohlédl jím velké množství živých tkání. Zastával teorii analogie ve stavbě živočišných orgánů a možnost srovnání funkcí s vyššími organismy. Malpighi tedy poprvé vědomě užil zvířecího modelu.

Dalším lékařem byl Edward Jenner (1749-1823), který provedl očkování proti černým neštovicím kravskou vakcínou, což patří ke klasickým příkladům využití zvířete a jeho nemoci k boji s nemocí lidskou. Druhým člověkem, který se odvážil vakcinovat proti jiné smrtelné nemoci - vzteklině - byl Louis Pasteur (1822-1895). V letech 1877-1881 pracoval na antraxu (sněť slezinná) a používal jako pokusná zvířata ovce a skot. Zvířatům vytvářel "přiměřené životní podmínky, včetně dobrého zacházení". Jeho současníkem byl Claude Bernard (1813-1878), který věnoval polovinu své knihy "Úvod do studia experimentální medicíny" pokusům na zvířatech.

A posledním z této řady významných vědců a biologů byli Banting a Ch.B. Best, kteří izolovali ze slinivky břišní pokusných psů v roce 1920 inzulín, který byl schopen regulovat hladinu cukru v krvi a léčit tak nemocné postižené cukrovkou.

Témata: Zvířata | Vědci

Kontrola bezinfekčnosti v restauracích může u hostů vyvolat agresi vůči…

21.10.2021 22:00 Aktualizováno Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner se…

ČEZ kvůli větru vyhlásil kalamitní stav ve Středočeském kraji a 7 okresech

21.10.2021 21:59 Aktualizováno Společnost ČEZ Distribuce kvůli následkům silného větru vyhlásila k dnešním 19:00 kalamitní stav v…

Přibývá Češek, které jsou závislé na alkoholu

21.10.2021 18:58 Češky vypijí průměrně šest litrů čistého lihu ročně. Alkoholické onemocnění jater je druhou…

Respirátory slouží k boji s covidem, rozhodl soud a odmítl je zrušit

21.10.2021 14:22 Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh na zrušení mimořádného opatření, které nařizuje nosit na…

Část pražských restauratérů kontroly hostů odmítá

21.10.2021 13:29 Někteří pražští provozovatelé restaurací a barů pochybují o účinnosti kontrol bezinfekčnosti hostů…

Pokud stačí fotka v mobilu, nemají celníci vyžadovat papírový dokument,…

21.10.2021 10:58 Lpění na listinné podobě dokumentů v situaci, kdy postačí třeba fotografie v mobilu, je zpozdilé a…

Restauratéři se obávají úbytku zákazníků. Bezinfekčnost kontrolovat…

21.10.2021 10:35 Bezinfekčnost hostů restaurací by měl kontrolovat stát a jeho složky. Myslí si to provozovatelé…

Ve spalovně v pražských Malešicích hořelo, vyhlášen třetí stupeň poplachu

20.10.2021 21:19 Aktualizováno V jedné z budov spalovny v pražských Malešicích dnes odpoledne hořela technologie, požár způsobil…

Povinné kontroly rozdělují restauratéry. Někteří covid pasy hlídat odmítají

20.10.2021 18:57 Zástupci gastronomického odvětví podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dnes žádali, aby…

Restauratéři budou od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost hostů

20.10.2021 16:58 Personál restaurací bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) muset od 1. listopadu…

Související:

Právě se děje

reklama