Ideální porce ovoce a zeleniny? Nová studie upozorňuje na velký mýtus

Řím/Praha - Všichni víme, že ovoce a zelenina nesmí v jídelníčku chybět. Jaké množství je ale ideální? WHO například doporučuje pět porcí denně. S tím nová studie souhlasí, ovšem pozor.

Zeleninový salát
doporučujeme

"Analyzovali jsme výsledky 16 studií, v jejichž rámci bylo sledováno téměř 850 tisíc osob," vysvětluje Frank Hu z Harvardovy univerzity, který je autorem výzkumu, jehož výsledky zveřejnila publikace British Medical Journal.

"Výsledky ukazují, že každá porce ovoce a zeleniny snižuje o pět procent pravděpodobnost úmrtí z nejrůznějších příčin a o čtyři procenta snižuje pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární nemoci a mrtvici," upozornil vědec.

"Ovoce a zelenina navíc zřejmě dokážou snižovat cévní tonus, a tedy arteriální krevní tlak. Navíc jsou bohaté na minerály, jako je hořčík a draslík, které jsou spojovány se snižováním úmrtnosti," říká Frank Hu.

Nepřehánějte to

Uvážíme-li nesporné výhody konzumace ovoce a zeleniny, mohli bychom si myslet, že čím více je budeme jíst, tím lépe. Avšak nové výzkumy ukazují, že není dobré přehánět, upozorňuje italský deník Corriere della Sera.  Existuje cosi jako práh dosažitelných pozitivních účinků: stačí zkonzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně, vysvětlují autoři studie.

Jak se dospělo k oněm doporučovaným pěti porcím za den? Máme denně sníst tři porce ovoce a dvě porce zeleniny. Tento poměr je však třeba obrátit, chceme-li snižovat váhu nebo máme-li vysokou hladinu glykémie, protože ovoce obsahuje ve větší míře jednoduché cukry. Za den máme sníst nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.

Vypočítat si porce je ostatně snadné: v případě ovoce se jedna porce rovná 100 až 150 gramům, což je jedno jablko, jedna hruška nebo jedna broskev či celý pomeranč, anebo dva či tři kousky malého ovoce, jako jsou švestky nebo meruňky.

Jedna porce zeleniny odpovídá zhruba 50 gramům v případě, že ji pojídáme syrovou, ať už samostatně, nebo v salátu. Jestliže dáváme přednost zelenině tepelně zpracované, pak je třeba počítat s přibližně 250 gramy za syrova.

Věděli jste, že...

Rajčata povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží jako odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten, informuje server celostnimedicina.cz.

Ředkvička pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.

Z celeru se používají všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou. Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály. Kalium reguluje krevní tlak a krevní oběh. Zbavuje pocitu stresu. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající složkou redukční diety.

Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese.

Hrušky obsahují mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitelné cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení.

Témata: zdraví | Ovoce | Zelenina
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Do restaurací se po otevření stále nevydala desetina Čechů

16.06.2021 11:15 Do restaurací se po jejich znovuotevření zatím podle průzkumu společnosti Slevomat nevydala…

Hodnota veřejných zakázek loni stoupla o 5,5 procenta na 715 miliard korun

14.06.2021 12:43 Hodnota veřejných zakázek loni meziročně vzrostla o 5,5 procenta na 715 miliard korun. Její podíl…

Nezvládli jsme pandemii a vymíráme. Počet obyvatel ČR klesl pod 10,7…

14.06.2021 09:52 „V rámci pandemie došlo ke statisticky významnému nárůstu počtu úmrtí, což vedlo ke snížení počtu…

V platnost vstupuje další rozvolnění. Týká se především kulturních akcí

14.06.2021 07:54 Kapacita diváků v hledišti na kulturních akcích venku je ode dneška bez omezení, nejvýše však 2000…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama