Sezona sběru šneků v ČR vrcholí. Dali byste si hlemýždí polévku? Recept

Praha - V Česku právě vrcholí sezona sběru šneků, počasí ale opět není ideální. Jaro se v poslední době zkracuje, teploty rychle přecházejí ze zimních pěti na letních 25 stupňů Celsia.

Přidejte svůj názor 1 komentář

Hlemýžď, ilustrační fotografie
doporučujeme

"Výkup šneků sbíraných ve volné přírodě se zredukoval na dva až tři týdny z původních čtyř až pěti. Ovlivnilo to zkrácení období jarního přechodu mezi zimou a létem a také sucho," řekl Ondřej Vyhnálek z liberecké firmy Helix, která se výkupem hlemýžďů zabývá.

Pro sběr je vhodné typické jarní počasí s dostatečným deštěm a teplotami mezi 15 až 20 stupni.

Hlemýžď za sucha přestává cestovat, ve vzrostlé vegetaci se sbírání mění na hledání, a zájem sběračů tak opadá. "Nicméně pro šneka není problém v období sucha tři až čtyři týdny hibernovat a poté se opět aktivovat, pářit, množit a migrovat," dodal Vyhnálek.

Sběrači šneků mají mnoho společného s houbaři - mají svá místa, kam na šneky chodí, a vědí, za jakého počasí je sbírat. Za kilo šneků sběrač dostane ve výkupně 18 až 20 korun.

Pro firmu Helix představují čeští šneci čtvrtinu celkového objemu. Většinu nakupuje v zahraničí, v Polsku, Litvě či Rumunsku. Všichni hlemýždi pak putují do Francie, tuzemským konzumentům postačí procento celkového prodeje. Podle Vyhnálka Čechům chybí tradice, stravují se konzervativně a přetrvává u nich despekt ke šnekům. Překážkou může být i finanční dostupnost. "Přitom maso z hlemýžďů je jedno z nejzdravějších mas," uzavřel Vyhnálek. Server helix-liberec.cz nabzí například tento recept:

Hlemýždí polévka

100 g zmrazeného hlemýždího masa, 20 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, mletý pepř, 1 pórek, petrželka nebo pažitka muškátový oříšek

Uvařené odkapané hlemýždě buď vcelku nebo překrojené osmažíme krátce na polovině másla s jemnými kolečky pórku. Asi litr masového vývaru povaříme s jíškou, připravenou z mouky a zbylého másla, okořeníme špetkou mletého pepře a muškátového oříšku, osolíme a povaříme. Nakonec vmícháme osmažené hlemýždí maso s pórkem a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s malými topinkami nebo kostičkami osmažené žemle.

Loading...
Vstupte do diskuze (1)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

OBRAZEM: Tisíce lidí demonstrují proti Babišovi, uctívají památku obětí…

21.08.2019 21:08 Oběti demonstrací ze srpna roku 1969 dnes na Václavském náměstí připomenulo shromáždění pořádané…

V libereckém babyboxu našli několikaměsíčního chlapce, dostal jméno Tomáš

21.08.2019 17:51 Do babyboxu v liberecké nemocnici dnes někdo odložil několikaměsíčního chlapce. Dostal jméno Tomáš.…

Silné bouřky pustošily Olomoucko. Trhaly střechy, poškodily železniční…

21.08.2019 16:18 Aktualizováno Popadané stromy, ale i utržené části střech má na svědomí silná bouřka, která zasáhla Olomoucký…

Krejčířova vila je noční můrou exekutorů. Koupil by ji leda fajnšmekr,…

21.08.2019 15:57 Nový znalecký posudek větší černošické vily uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře po…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama