Polské maso se salmonelou šlo i do škol a nemocnic, Makro zachytilo zásilku včas

Polské maso ze šarže s výskytem bakterií salmonely směřovalo z valašskomeziříčské společnosti MP Krásno k sedmi odběratelům ve Zlínském kraji. Jsou mezi nimi mimo jiné školy, nemocnice nebo restaurace. Po jednom odběrateli je také v Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V některých provozech už část z 201 kilogramů masa zpracovali a zkonzumovali. ČTK to dnes řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Přidejte svůj názor 32 komentářů

Hovězí maso
doporučujeme

"Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální," uvedl Majer.

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. "Všechno maso se v úterý upravovalo v konvektomatu při teplotě 200 až 250 stupňů, a to 2,5 hodiny. Jen v tuto chvíli máme na internátu 300 z našich 500 studentů a nikomu nic není," řekl ČTK dnes odpoledne ředitel školy Jan Košárek. Státní veterinární správa dnes uvedla, že ze zhruba 700 kilogramů polského masa z rizikové šarže, která se našla ČR, se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů a potravin nebo se dále dohledává asi 133 kilogramů. Přibližně polovina z toho se snědla právě na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.

Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Maso do nemocnice přišlo v pondělí, další den se z něj připravovaly středeční obědy.

"Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem," řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Připraveno bylo 170 obědů pro zaměstnance i pacienty.

"Pevně věříme, že nikdo z našich pacientů ani zaměstnanců nebyl v této souvislosti bakterií salmonely nakažen. Konzultovali jsme celou situaci s našimi odborníky, tepelná úprava masa byla podle nich dostatečná, a je tedy vysoká pravděpodobnost, že bakterie salmonely byly při přípravě jídla zničeny," uvedl Havrlant.

Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku. Další desítky kilogramů nezpracovaného, nebo pouze částečně zpracovaného masa, vrátí do MP Krásno další odběratelé ve Zlínském kraji. Jsou jimi Základní škola a mateřská škola v Ořechově na Uherskohradišťsku, pivovar Vraník z Trnavy na Zlínsku a společnost Krajan Czech ze Zborovic na Kroměřížsku. Přes 36 kilogramů masa bude dodavateli vracet společnost Zelos z Prostějova. Naopak více než 4,8 kilogramu už zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny v okrese Brno-venkov. Téměř 11,2 kilogramu masa bylo ve středu dodáno i do hotelu Orchard v Ostravě.

Předseda představenstva MP Krásno Karel Pilčík dnes dopoledne ČTK řekl, že do společnosti přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho podle něj dále prodala devíti odběratelům v Česku, veterináři však mají zprávy o deseti zákaznících. Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila.

Podle Pilčíka to však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná. Dnes odpoledne ČTK řekl, že výsledky testů budou k dispozici pravděpodobně v pondělí. Podle něj jde o pochybení, které se může stát, již dříve prý řešil problém s šaržemi se závadným masem z jiných zemí. "A nestalo se to jen Polákům," uvedl Pilčík.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. "Jde o dvě jiné kauzy," uvedl Pilčík. Kvůli případu zavedl stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

Vstupte do diskuze (32)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Právní bitva o Krtečka: Vnučka výtvarníka Milera nemá licenci, potvrdil…

25.03.2019 11:51 Aktualizováno Smlouva, na jejímž základě poskytuje Karolína Milerová povolení k výrobě produktů s populární…

Ozbrojování muslimů? Video má dohru, pražská muslimská obec vyhodila…

25.03.2019 11:44 Ústředí muslimských obcí vypovědělo ze svého středu Leonida Kušnarenka, který jako předseda pražské…

V Buškovicích u Podbořan hořela bývalá fara, která slouží výchovnému ústavu

25.03.2019 10:34 Aktualizováno V Buškovicích u Podbořan dnes hořela bývalá fara, která slouží výchovnému ústavu. Požár se obešel…

Ostrá kritika Duky: Divadlo se znásilňováním muslimek k soudu, ale reálná…

25.03.2019 10:32 Konzervativní hlava české katolické církve kardinál Dominik Duka vzbuzuje mediální zájem pravidelně…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama