Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboše Kastnera velmi znepokojil výrok hlavní hygieničky České republiky Pavly Svrčinové, která uvedla, že pokud by se epidemiologická situace ohledně covidu-19 zhoršila, provozovny by mohly změnit režim na click and collect (klikni a vyzvedni). „Paní doktorka Svrčinová by neměla na veřejnost vypouštět žádné své vize, aniž by je předem konzultovala s námi jako odborníky. Měla by nás brát jako konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ říká pro EuroZprávy.cz restauratér Luboš Kastner.
Další případné uzavírání či omezování restaurací a hospod považuje za nebezpečný nesmysl, byť počet pozitivně testovaných v tomto týdnu narostl. Zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboš Kastner tvrdí, že limitování provozoven způsobí zhoršení epidemiologické situace. „Jakýkoli lockdown v gastronomii vede k nárůstu nakažených. Při uzávěře podniků se lidé budou scházet v garážích, hasičárnách, kde stejně budou pít alkoholické nápoje, ale v žádném případě od nich nemůžeme očekávat dodržování hygienických předpisů či rozestupů. Vládě jsme už několikrát vysvětlili, že se jedná o kontraproduktivní krok, a tak doufáme, že nás už vyslyší,“ přeje si.
Za zrušené vánoční večírky by musela přijít kompenzace Místopředseda Rady spolku Českého gastronomického institutu je proto rozladěn výrokem hlavní hygieničky a náměstkyně ministra zdravotnictví Pavly Svrčinové, která naznačila, že pokud se epidemiologická situace zhorší, mohou i restaurace přejít opět do výdejního režimu. „Svým vyjádřením pobouřila všechny lidi v našem oboru. Její rétorika je naprosto nepřípustná, když ani neuzná za vhodné, aby s námi zamyšlený krok konzultovala. Paní doktorka se ani nenamáhala zvednout telefon. Je neuvěřitelné, že něco navrhne, ale už ji absolutně nezajímá náš názor. Nebere nás jako rovnocenného partnera.“
Restauratéra mrzí, že ministerstvo zdravotnictví s gastronomií vůbec nekomunikuje. „Nemluví s námi, nereagují na naše podněty či návrhy na setkání. Zdravotnický resort náš sektor prostě považuje za jakési zavírače a rozvolňovače. „I paní doktorka Svrčinová by nás měla brát za konstruktivního partnera, který vždy vymyslí lepší řešení než úředník. Náš byznys si po minulých zkušenostech už budeme tvrdě bránit,“ upozorňuje. Katsner přesto počítá s variantou, že by se podniky mohly zavřít, pokud by se ale situace rapidně zhoršila a čísla nakažených vyskočila. „Právě v tomto momentě by ale došlo k tvrdému bránění byznysu. Kompenzační balíčky by nesměly být nižší než předcházející, což bychom si nekompromisně ohlídali.“
Člen představenstva a Garant projektu Moje restaurace upozorňuje, že pokud by se v provozovnách ani letos nekonaly vánoční večírky, musela by přijít odpovídající kompenzace. „Vláda si musí uvědomit, že listopad a prosinec jsou vrcholem naší sezony, kdy vyděláme peníze, z nichž žijeme celý leden a únor, neboť v zimě po svátcích jsou nízké tržby. I kdyby k nám směli chodit jen očkovaní a testovaní, pořád se nám vyplatí mít otevřeno,“ míní. Rok a půl trvající pandemie podle experta zlikvidovala asi desetinu provozovatelů. „Dalších dvacet procent muselo své podniky prodat, anebo do nich vstoupil jiný investor či podnikatel,“ popisuje současnou situaci v oboru.
Gastronomie se bojí dalších nesmyslných nápadů
Zakládající člen spolku Apron si pochvaluje, že letošní léto se ohledně tržeb povedlo. „Co vím z výjezdu pokladen od dodavatelů, tak červenec ani srpen nebyl špatný.“ Řada podnikatelů ale řeší i jiný problém, než jsou finance. „Šéfové restaurací mají velkou nouzi o kvalitní personál. Vláda totiž lidi nechala rok zavřené doma a po tak dlouhé domě se těžko vstává z pohodlného gauče. Ocitli jsme se v paradoxní situaci, kdy je nyní možné si v gastronomii vydělat velké peníze, ale i tak o náš obor není zájem,“ smutně pokrčí rameny. Sám ale opatrnosti kuchařů či číšníků rozumí. „Chápu, že lidi mají strach. Trápí je nejistota, nevědí, zda náš obor zase nepotkají nějaké výluky. Klid a jistota prostě nyní v gastronomii není. Proto rozumím i těm, kteří odešli pracovat třeba do potravinových řetězců.“
Odborníkovi na gastronomii nevadí, kdyby se ve firmách opět začali testovat zaměstnanci. „Pokud je majitel zodpovědný, tak prakticky s testováním nikdy nepřestal. Každému přeci záleží, aby měl provozuschopný podnik a je jedno, zda se živí prodejem jídla či ocelí.“ Kastner přitom upozorňuje, že restaurace ani hospody nikdy nebyly zdrojem nákazy. „Ohnisko představují školy, kanceláře plné zaměstnanců či průmysl. I epidemiologové potvrdili, že jsme nikdy nebyli žádným zdrojem infekce.“ Připouští však, že někteří podnikatelé v jiných oborech nemusejí hygienická pravidla tolik dodržovat, jako je tomu v případě gastronomie. „Pokud na restrikce kašlou, pak musí nastoupit hygiena a jednat.“
Od nastupujícího podzimu nečeká žádné dramatické změny. „Tedy alespoň do voleb. Přesto se ale obávám, aby ze současné vlády či z ministerstva zdravotnictví nevypadlo zase nějaké nesmyslné nařízení či nápad, který pak budeme muset veřejnosti pracně vysvětlovat a pokoušet se zjednávat nápravu, což je velmi vyčerpávající.“ Kastner očekává, že by po volbách mohla přijít změna. „Pevně věřím, že bychom už konečně mohli usednout k jednacímu stolu s nějakým pragmatikem, který byznysu rozumí a nebude se rovněž řídit stereotypním scénářem, že jakmile vyskočí nákaza, tak zavře restaurace a hospody,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz Luboš Kastner.
Související
Potrvá dlouho, než se restaurace z covidu vzpamatují. Některé hospody končí i kvůli navyšování cen, říká Kastner
Pro restaurace dle asociace z opatření vyplývá hlavně omezení lidí u stolu
Luboš Kastner , Asociace malých a středních podniků a živnostníků , Restaurace , Pavla Svrčinová , Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) , podnikatelé
Aktuálně se děje
včera
Před budovou soudu, kde probíhá proces s Trumpem, se zapálil muž
včera
EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající
včera
Spor o "sestřelený" bombardér: Letadlo útočilo na Dnipro a Kryvyj Rih, tvrdí Kyjev
včera
WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat
včera
Von der Leyenová: Rusko chce migrací destabilizovat Finsko
včera
Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech oficiálně rozcházejí
včera
Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany
včera
Opravdu Ukrajina sestřelila ruský bombardér? Média zpochybňují tvrzení Kyjeva
včera
USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli
včera
Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel
včera
Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí
včera
Lavrov: Dali jsme Izraeli jasně najevo, že Írán nechce eskalaci napětí
včera
Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?
včera
Vražda v Praze: Policie pokročila v případu napadení v autoservisu
včera
"Je pro nás důležitým symbolem." Ukrajina udělila nejvyšší státní vyznamenání Alainu Delonovi
včera
Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat
včera
Počet obětí útoku ruské armády v Dněpropetrovsku roste. Zelenskyj žádá o akutní posílení protivzdušné obrany
včera
Počasí: Zima se vrátila do Česka. Meteorologové upřesnili platná varování
včera
Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí
včera
CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje
Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns.
Zdroj: Libor Novák