Inspekce odhalila nebezpečný potravinový doplněk, obsahuje mix rozpouštědel

Mix různých rozpouštědel a aromatických uhlovodíků našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v doplňku stravy Todicamp Tinktura zeleného vlašského ořechu, který vyrábí firma Todicamp v Moldavsku. Do Česka jej dovážela společnost Bohemian Symfony.

V některých případech obsahoval doplněk rozpouštědla, která překračovala povolenou koncentraci více než desetitisíckrát, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík. Jejich konzumace může být pro člověka nebezpečná.

V doplňku se nacházely různé polycyklické aromatické uhlovodíky jako naftalen, acenaften, fluoren, fenantren a pyren. U všech je limit deset mikrogramů na kilogram. Nejvíce bylo naftalenu, a to 782.320 mikrogramů na kilogram. Z rozpouštědel výrobek obsahoval toluen, xylen a ethylbenzen, kterých bylo desetkrát až stokrát víc, než jsou hodnoty považované za bezpečné. Například xylenu bylo 505 miligramů na litr, tyto látky přitom nesmí být v potravinách vůbec.

V doporučeném užívání přitom bylo, že člověk má užívat 25 kapek, tedy 0,25 mililitru, třikrát denně po dobu osmi týdnů.

Inspekce varovala spotřebitele, aby výrobek nejedli, nařídila neprodlené stažení z trhu a s distributorem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Vložila také informaci do evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Související

Nákupy potravin, ilustrační fotografie.

Nekvalitních potravin podle inspekce od roku 2016 na trhu ubývá

Množství nebezpečných, falšovaných či nejakostních potravin, které odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), v posledních pěti letech klesá. Vyplývá to ze statistiky webu Potraviny na pranýři, který před deseti lety SZPI spustila. Nejvíce záchytů měli inspektoři v roce 2016.
Nemléčná rýžová kaše značky Hami

Nemléčná rýžová kaše značky Hami může obsahoval salmonelu

Nemléčná rýžová kaše značky Hami může obsahoval bakterii Salmonella enteritidis, která způsobuje průjmové onemocnění salmonelózu, varuje Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI). Bakterie našli v příslušné šarži slovenští kolegové, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šarže se dostala i na český trh.

Více souvisejících

SZPI zdraví potraviny jídlo život

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy