Víte, co jíte? Téměř 20 procent restaurací smaží v závadném fritovacím oleji

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) zjistili loni pochybení při kontrole fritovacích olejů u 18,5 procenta kontrolovaných restaurací. Šlo o přepálené oleje, které se již nehodily k lidské spotřebě, řekl dnes novinářům při exkurzi do pražské laboratoře SZPI mluvčí instituce Pavel Kopřiva.

Restaurace, ilustrační fotografie
doporučujeme

Proti předloňsku jde o zhoršení o 2,5 procentního bodu. V roce 2018 našli kontroloři pochybení u 26 procent restaurací. SZPI loni kontrolovala 38 provozoven, posuzovala 47 vzorků z nich. Pokuty se podle mluvčího pohybují při prvním méně závažném zjištění v řádu desítek tisíc korun, při opakovaném závažném zjištění mohou být i o řád vyšší.

Podle mluvčího nejsou toto jediné kontroly fritovacích olejů, jde o každoroční plánovanou ucelenou kontrolní akci. Pokud by inspektor při návštěvě provozu měl podezření na pochybení, odebere podle něj vzorky kdykoliv navíc. Letos se při kontrolách u dvou vzorků zjistilo u dvou vzorků také velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Kontrola v laboratoři má podle vedoucí oddělení nutričně, technologicky a senzoricky významných látek Veroniky Smutné dvě části. Nejdříve se hodnotí senzoricky a poté analyticky na chromatografu.

"Vzorek fritovacího oleje se ohřeje na hodnotu používání, tedy na 180 °C. Předloží se poté hodnotitelům, což je v tomto případě pět lidí. A ti hodnotí vzorek, co se týče barvy, vzhledu jako takového, jestli tam jsou zbytky fritovaných částic, nebo ne, jestli jde z toho dým. Pak hodnotí barvu, potom samozřejmě musí vzorek i ochutnat, takže vůni a chuť," řekla Smutná.

Podle ní se nedá přesně říct, kolika fritovacími cykly může olej projít. Různé oleje mají různé vlastnosti. Nejlepší na fritování je podle ní palmový olej, který ale lidé v současné době z ekologických důvodů odmítají. Při porovnávání tuzemských olejů je podle ní vhodnější řepkový než slunečnicový.

Zákazník může poznat přepálený olej, který může obsahovat látky škodlivé pro zdraví, i podle vlastních smyslů. "Poznáte to na barvě, když se vám žlutý olej zabarví do tmava až hněda, tak určitě už je něco špatně. Když vám tam plavou zuhelnatělé kousky potravin, tak to také není v pořádku," dodala. Pokud má olej vyšší viskozitu, je podle ní také třeba jej vyměnit.

Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Lidé na cestu do práce mezi městskými částmi doklad nepotřebují. Do…

27.02.2021 22:01 Aktualizováno Pražané nebudou muset mít při cestě do práce či na nákup z jedné městské části do druhé žádný…

Na Berounsku havarovalo letadlo, dva lehce zranění

27.02.2021 19:57 U Hostimi na Berounsku havarovalo dnes odpoledne při nouzovém přistání ultralehké letadlo. Dva lidé…

Češi mění oděvní styl. Saka v době pandemie nahradily tepláky

27.02.2021 14:09 V pandemii z hledáčku českých zákazníků zmizely formální oděvy, menší poptávka byla ale třeba i po…

Exekucí i lidí v nich ubylo, dlužná částka ale rostla

27.02.2021 10:57 V Česku loni ubylo exekucí. Minulý rok v listopadu jich bylo 4,33 milionu, tedy o 145.800 méně než…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama