Víte, co jíte? Téměř 20 procent restaurací smaží v závadném fritovacím oleji

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) zjistili loni pochybení při kontrole fritovacích olejů u 18,5 procenta kontrolovaných restaurací. Šlo o přepálené oleje, které se již nehodily k lidské spotřebě, řekl dnes novinářům při exkurzi do pražské laboratoře SZPI mluvčí instituce Pavel Kopřiva.

Proti předloňsku jde o zhoršení o 2,5 procentního bodu. V roce 2018 našli kontroloři pochybení u 26 procent restaurací. SZPI loni kontrolovala 38 provozoven, posuzovala 47 vzorků z nich. Pokuty se podle mluvčího pohybují při prvním méně závažném zjištění v řádu desítek tisíc korun, při opakovaném závažném zjištění mohou být i o řád vyšší.

Podle mluvčího nejsou toto jediné kontroly fritovacích olejů, jde o každoroční plánovanou ucelenou kontrolní akci. Pokud by inspektor při návštěvě provozu měl podezření na pochybení, odebere podle něj vzorky kdykoliv navíc. Letos se při kontrolách u dvou vzorků zjistilo u dvou vzorků také velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Kontrola v laboratoři má podle vedoucí oddělení nutričně, technologicky a senzoricky významných látek Veroniky Smutné dvě části. Nejdříve se hodnotí senzoricky a poté analyticky na chromatografu.

"Vzorek fritovacího oleje se ohřeje na hodnotu používání, tedy na 180 °C. Předloží se poté hodnotitelům, což je v tomto případě pět lidí. A ti hodnotí vzorek, co se týče barvy, vzhledu jako takového, jestli tam jsou zbytky fritovaných částic, nebo ne, jestli jde z toho dým. Pak hodnotí barvu, potom samozřejmě musí vzorek i ochutnat, takže vůni a chuť," řekla Smutná.

Podle ní se nedá přesně říct, kolika fritovacími cykly může olej projít. Různé oleje mají různé vlastnosti. Nejlepší na fritování je podle ní palmový olej, který ale lidé v současné době z ekologických důvodů odmítají. Při porovnávání tuzemských olejů je podle ní vhodnější řepkový než slunečnicový.

Zákazník může poznat přepálený olej, který může obsahovat látky škodlivé pro zdraví, i podle vlastních smyslů. "Poznáte to na barvě, když se vám žlutý olej zabarví do tmava až hněda, tak určitě už je něco špatně. Když vám tam plavou zuhelnatělé kousky potravin, tak to také není v pořádku," dodala. Pokud má olej vyšší viskozitu, je podle ní také třeba jej vyměnit.

Související

Více souvisejících

Restaurace

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy