Byznys

Související články:

ČNB

ČNB zhoršila výhled ekonomiky, základní sazba úroků zůstala na sedmi procentech

Česká národní banka (ČNB) revidovala své ekonomické vyhlídky pro českou ekonomiku. Nová makroekonomická prognóza, kterou dnes zveřejnil guvernér ČNB Aleš Michl, uvádí, že v letošním roce se očekává pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta, zatímco pro příští rok se předpokládá růst HDP o 1,2 procenta. To znamená zhoršení oproti srpnovým odhadům ČNB, kdy se očekával růst HDP o 0,1 procenta letos a o 2,3 procenta příští rok.
Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.
Správné fungování nervové soustavy: Co nepodceňovat?

Správné fungování nervové soustavy: Co nepodceňovat?

Nervová soustava je možná tou vůbec nejdůležitější částí našeho těla. I kdyby všechny ostatní části našeho těla byly zcela zdravé, mohou problémy s nervovou soustavou váš život značně limitovat. Jak se o ni tedy starat?
Jak si nejjednodušeji půjčit peníze do další výplaty

Jak si nejjednodušeji půjčit peníze do další výplaty

Od výplaty k výplatě žije 45 % zaměstnanců, vyplývá to z loňských dat Českého statistického úřadu. Mnozí z nich v případě nouze sáhnou po rychlé online půjčce. Tato cesta však není rozumná, zkuste 2 výhodnější způsoby, které udrží vaše finance v dobré, zdravé formě.
Jaromír Soukup (TV Barrandov)

Soukup prodal půlku Empresy, pod kterou spadá TV Barrandov

Jaromír Soukup prodal poloviční podíl ve firmě Empresa Media podnikateli Janu Čermákovi, majiteli firmy Servis-24. Částka není známá. Čermák bude také druhým jednatelem Empresy, pro všechny důležité kroky bude potřeba i jeho podpis. Transakci potvrzují notářské zápisy. 
Bydlení, ilustrační foto Původní zpráva

Proč ceny bytů neklesají? Podle analytiků je příčin více

Zdá se, že v České republice se dny, kdy se v mediálním prostoru neustále objevovaly jen titulky o vysokých cenách a zdražovaní, začínají obracet. Pořád je ale jedna výrazná věc, z jistě mnoha dalších položek, u které se i přes nějaké pohyby dolů výrazněji zlevňovat nedaří. A tou jsou ceny bytů. Otázka stojí tak, zda v Česku mohou ceny bytů klesat ještě víc? A pokud ano, proč neklesají?  
Ilustrační foto

Češi utrácí méně, než se čekalo; stále se bojí zhoršení ekonomické situace. Šetří na elektronice i oblečení

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy