České firmy mají hrůzu z evropské směrnice GDPR, brzy vstoupí v platnost

Praha - Podle Hospodářské komory se již přes 80 procent podnikatelů připravuje na nově ukládané povinnosti vyplývající z evropské směrnici o ochraně osobních údajů (GDPR), která vstoupí v platnost koncem letošního května.

Přidejte svůj názor

Firmy, ilustrační foto

GDPR se týká všech firem, státních institucí, neziskových organizací i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Pro české firmy je komplikací skutečnost, že vláda nezveřejnila přesné znění nového zákona, který bude požadavky GDPR začleňovat do české legislativy.

Přes zlepšení povědomí o nových povinnostech mezi podnikateli je podle komory pravděpodobné, že 25. května 2018 zasáhne nařízení GDPR až pětinu českých firem nepřipravenou.

Zavádění opatření v souladu s evropským nařízením o ochraně osobních údajů si totiž běžně vyžádá i několik měsíců práce. Třetina podnikatelů přitom stále neví, jaká opatření zavést. Připravenost firem v EU není o nic lepší.

Firmy nejčastěji plánují úpravu interních dokumentů, jako jsou vnitřní směrnice na ochranu osobních údajů. Dále hodlají změnit interní procesy zpracování osobních údajů i vedení a vykazování záznamů o svých klientech.

Třetina podnikatelů již dělá také revizi smluv, a to jak zaměstnaneckých, tak především smluv s dodavateli. V nich firmy většinou jasněji nastavují povinnosti a odpovědnost za případnou škodu každé ze smluvních stran v případě pochybení ve zpracování osobních údajů. Doplňují se i ustanovení o zabezpečení identifikačních dat klientů a partnerů.

Hospodářská komora usiluje o to, aby dozorový orgán Úřad pro ochranu osobních údajů při kontrolách postupoval zdrženlivě. Podle komory by úřad alespoň ze začátku měl na možné pochybení při zpracování osobních údajů podnikatele jen upozorňovat, než rovnou sankcionovat.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Za hračky utratíme před Vánoci přes tři miliardy. Jaké jsou letošní trendy?

20.09.2018 15:20 Praha - České domácnosti letos utratí za hračky před Vánocemi přes 3,1 miliardy korun, což je o 100…

Tendr na mýtný systém neporušil zákon. ÚOHS zamítl námitky firmy Kapsch

20.09.2018 14:50 Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu rozhodl o tendru na mýtný systém. V novém…

Zahraniční dluh ČR vzrostl na 4,388 bilionu. Největší podíl má bankovní…

20.09.2018 13:55 Aktualizováno Praha - Zahraniční dluh České republiky činil ke konci června 4,388 bilionu korun. Ve srovnání s…

Drahota u benzínek: Ceny jsou nejvyšší od prosince 2014. Kvůli USA má být…

20.09.2018 10:18 Aktualizováno Praha - Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o dva haléře na 33,54 koruny za litr a nafta o…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Byznysu

reklama
reklama