Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace, Alcron o ni přišel

Praha - Aktuální průvodce Michelin pro Evropu byl představen v pondělí večer v Budapešti. Pražský restaurační podnik Alcron přišel o michelinskou hvězdu. Prestižní ocenění pro letošní rok naopak obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field.

Přidejte svůj názor

Restaurace

Alcron, který hvězdu držel od roku 2012, má nicméně v průvodci ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru, což je nejvíce ze všech hodnocených pražských podniků. La Degustation Boheme Burgeoise a Field mají shodně po dvou těchto symbolech.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno.

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe uděluje i ocenění Bib Gourmand, které patří restauracím nabízejícím "výjimečné jídlo za rozumnou cenu". Takových restaurací je v Praze podle letošního vydání průvodce šest - Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a nově Bistrøt 104. O tento symbol naopak letos přišly restaurace SaSaZu a také Aureole.

"Sehnat dobré české suroviny je velmi složité a to podle mého soudu šéfkuchaři nejvíce podceňují. Je to drahé, časově náročné, ale bez opravdové spolupráce šéfkuchařů s farmáři se to nezlepší," poznamenal Tomáš Karpíšek, spolumajitel restaurační skupiny Ambiente, do které patří i hvězdou oceněná La Degustation Bohême Bourgeoise.

Jako příklad dobré spolupráce zmínil Karpíšek vepřové z přeštických prasat. "Toto maso si po deseti letech spolupráce chovatelů s šéfkuchaři kvalitou nezadá s nejlepším berkshirským vepřem, jímž se pyšní Britové," dodal. Podle něj ale podobná alternativa není v Praze ani v drůbeži, ani ve sladkovodních rybách. "Chce-li šéfkuchař koupit českého kapra, naši národní pochoutku, koupí pouze rybu masově vykrmenou granulemi o jejichž původu a složení se nic nedozvíte," podotkl.

Výsledek letošního hodnocení michelinských komisařů podle něj potvrzuje, že svět jídla a gastronomie je dynamické prostředí. "Udržet se v něm mezi nejlepšími je bez stálého zlepšování složité," řekl Karpíšek.

"Mně osobně největší radost udělalo ocenění Lokálu U Bílé kuželky na Malé straně. Petr Benda a Martin Filip (dříve La Degustation Bohême Bourgeoise) dokazují, že vařit zdánlivě obyčejnou českou kuchyni se dá dělat na skvělé úrovni," dodal.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Průmyslové zóny za státní peníze? Měly růst na brownfieldech, realita je…

22.10.2018 16:07 Aktualizováno Průmyslové zóny za státní peníze se staví hlavně na zelené louce místo na brownfieldech, dřívějších…

Čechy zasáhne vlna zdražování. Přijde šok hlavně u elektřiny, avizují…

22.10.2018 13:51 Aktualizováno České domácnosti si v příštím roce připlatí za elektřinu a plyn, roste také cena uhlí. Alternativou…

Co vše lidé dělají v práci? Zaměstnavatelé by se mnohdy divili

22.10.2018 11:38 Kancelář může být velmi stresující prostor; obzvláště, když hoří termíny pro splnění úkolů a šéf…

Česká pošta má nového finančního ředitele, čeká ho nelehký úkol

22.10.2018 10:31 Novým ředitelem divize finance České pošty je ode dneška dosavadní jednatel maloobchodního řetězce…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama