Na GDPR není připraveno 85 procent českých e-shopů

Praha - Směrnice GDPR vejde v účinnost 25. května, přičemž se zaměřuje zejména na ochranu osobních údajů a celkové nakládání s osobními daty. Na zavedení nového nařízení není připraveno 85 procent tuzemských e-shopů.

Přidejte svůj názor

Nakupujete na internetu?

Vyplývá to z údajů společnosti Shoptet, na jejíž platformě běží v tuzemsku již 13 tisíc e-shopů. "Většina obchodníků čeká, že se k nim dříve či později dostane šablonovité řešení, které budou moci použít. Směrnice je totiž napsaná tak, že nenabízí jednoznačné řešení," uvedl dnes šéf Shoptetu Miroslav Uďan.

Implementace GDPR není podle něj pro ty obchodníky, kteří měli data dostatečně zabezpečena, velkým úkolem či náročnou změnou.

"Sice již několik obchodníků oznámilo s předstihem, že kvůli GDPR ruší newslettery či dokonce věrnostní kartičky, ale praxe tak dramatická není a nebude. Půjde skutečně spíše o výjimky, které přípravu na implementaci podcenili," dodal.

Zavedení nového nařízení o ochraně osobních údajů si vyžádá u tuzemských firem a veřejné správy náklady okolo šesti miliard korun. Vyplývá to z údajů poradenské firmy Bureau Veritas, podle které se GDPR dotkne všech firem, jichž je v Česku zhruba 460.000, a dále třetiny z 1,5 milionu živnostníků a celé veřejné správy včetně 7000 obcí. Dohromady zhruba jednoho milionu subjektů.

"Odhadujeme, že k 25. květnu bude v plném souladu s požadavky GDPR méně než 20 procent povinných subjektů. Kolem 30 procent firem by rádo na plnění problematiky osobních údajů začalo pracovat, ale neví jak začít. Dalších 30 procent subjektů již provedlo vstupní analýzy a již implementuje opatření na odstranění hlavních neshod s GDPR. Poslední pětina vyčkává na nový zákon o zpracování osobních údajů a na první pokuty od Úřadu pro ochranu osobních údajů," uvedl v březnu ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval.

GDPR není směrnicí, ale nařízením, které je automaticky použitelné bez nutnosti schvalování členskými státy EU. Státy ale mohou některá pravidla GDPR upřesnit formou národních zákonů. Evropská komise zemím EU navrhla systémové a strategické řešení po skandálech s osobními daty na sociálních sítích jako facebook.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Realitní makléři budou muset mít kvalifikaci či VŠ, schválila vláda.…

21.01.2019 18:29 Aktualizováno Realitní makléři zřejmě budou muset mít v budoucnu vysokoškolské vzdělání nebo potřebnou…

Vláda zřídila Radu pro investování, v budoucnu vznikne nové ministerstvo

21.01.2019 18:23 Vláda dnes zrušila Radu vlády pro stavebnictví ČR a zřídila místo toho Radu vlády pro veřejné…

ČNB vydá další výroční dvacetikoruny i první pamětní bankovku

21.01.2019 15:42 Česká národní banka vydá 30. ledna u příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska…

Češi leží Německu v žaludku. Západní soused zkusil zjistit, co se u nás…

21.01.2019 15:08 Aktualizováno Zatímco v Česku se v posledních měsících mluví o nízké nezaměstnanosti spíše v negativních…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama