Festival minipivovarů v Plzni nabídl 250 značek. Trendem začíná být "svrchňák"

Plzeň - V ČR dále přetrvává trend svrchně kvašených piv typů ALE, IPA a stout. Na 11. ročníku festivalu minipivovarů Slunce ve skle v Plzni tvořily 60 procent nabízených značek, tradiční české ležáky byly zastoupeny výrazně méně. Celkem 65 nejmenších výrobců představilo asi 250 značek piv, řekl Petr Míč z pivovaru Purkmistr, který přehlídku pořádal. Na prvním ročníku přitom čepovalo 14 výrobců jen spodně kvašená piva, tedy ležáky.

Přidejte svůj názor

Pivo

"Tento trend nahradil ovocná piva, jichž tu byla ještě před šesti lety spousta," uvedl Míč. Letos byla ochucená piva jen dvě a desetistupňové pivo nabízely jen tři minipivovary.

Podle sládka z druhého největšího plzeňského pivovaru Beer Factory Petra Krýsla trend stále trvá a trh se dále rozšiřuje o belgická a kyselá piva. "Svrchně kvašené pivo je hodně výrazné, voňavé, které dokáže zaujmout širokou škálu lidí, stejně jako je to trvale v Americe," řekl.

Podle Krýsla je ležák ve výrobě nejtěžším stylem. "Spodní kvašení je o dost náročnější, protože dáváme vyniknout sladu a chmelu. A to musí být ve skvělé harmonii, aby to nebylo moc sladké, nebo naopak moc prokvašené, moc kvasnicové, nebo staré, nebo mladé. A vše se musí uvařit v takové čistotě, že z toho nesmí být nic cítit," uvedl. Výroba svrchně kvašených piv je o polovinu kratší a zisky z nich jsou vyšší. Podle Krýsla tento trend už nikdy nevymizí. "Pijí je nejen mladší, ale už také spousta starších lidí se dokázala přeladit na moderní vlnu," uvedl.

"ALE se tady vařil před staletími, tak proč by se nevařil dneska. Je to zvláštnost restauračních minipivovarů. Některým to zachraňuje to, že neumí vařit kloudný ležák. ALE je snazší disciplína," řekl vydavatel Pivo, Beer, Ale Pavel Borowiec. Mladí, kteří chtějí pivo stále méně, chtějí zážitky.

"Jsou spíše taková móda. K dobrému ležáku i desítce se budou lidé vždycky vracet," řekl sládek Pivovaru Chříč z Plzeňska. "Chtějí je víc, ale pořád ne tolik jako světlá, spodně kvašená piva. A ideální je desítka. U nás je o ni velký zájem - kvůli penězům i kvůli tom, že jí vypijí víc," řekla sládková Kašperskohorského pivovaru Saša Michalová. Kvůli touze po objevování se ale bude procento "svrchňáků" zvyšovat.

Současný počet minipivovarů v Česku, kolem 450, bude ještě několik let stoupat. Zavřely zatím asi jen tři, a to z ekonomických důvodů. "Není pravdou, že každé pivo z minipivovaru musí být dobré. Je to dáno tím, že vaří v různých podmínkách na různých technologiích, a ne všude jsou sládci, kteří mají potřebné vzdělání a praxi," uvedl Míč. Podle Borowiece je prostor pro nové restaurační pivovary, které všechnu výrobu prodají ve své hospodě, nekonečný. "Těch může být 2000. Limitovaný prostor je pro ty, kteří chtějí prodávat pravidelně z hospody ven, nebo svoji hospodu nemají," řekl. Tam je konkurenční boj stále větší.

Nejzvláštnějšími pivy byla podle řady návštěvníků festivalu například kokosový ALE a jogurtové pivo.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Tržby obchodníků vzrostly před vánoci meziročně o desítky procent

09.12.2018 17:32 Tržby obchodníků v Česku vzrostly o druhém adventním víkendu v meziročním srovnání o několik…

V pondělí vyvrcholí předvánoční horečka. Internetové nákupy dosáhnou maxima

09.12.2018 09:44 V pondělí dosáhnou vánoční nákupy po internetu vrcholu. Obrat tuzemských e-shopů se přiblíží…

Přebytek zahraničního obchodu ČR klesl, potíže jsou s ropou a zemním plynem

07.12.2018 09:57 Přebytek zahraničního obchodu ČR v říjnu meziročně klesl o 3,4 miliardy korun na 5,7 miliardy Kč.…

Otevírací doba o svátcích: Kde si během Vánoc nakoupíte a do kolika?

07.12.2018 09:54 Aktualizováno Vánoce se neúprosně blíží, o nadcházejícím víkendu bude již druhá adventní neděle. Lidé vzali…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama