Stravování zaměstnanců? Trendy v ČR jsou zcela jiné než před 10 lety. Čtěte průzkum

Každý pracovní den jde v Česku na oběd 70 procent zaměstnanců, o 14 procentních bodů více než před zhruba desetiletím, ukázal mezinárodní průzkum stravovacích návyků, který iniciovala firma Edenred ve spolupráci s EU. Výsledky dnes představila na tiskové konferenci. Stále je ale tento podíl jeden z nejmenších ve sledovaných evropských státech. Na více než trojnásobek se za poslední desetiletí zvýšil podíl lidí, kteří jedí ve firemních relaxačních místnostech, nyní je jich zhruba třetina. Lidé se také snaží stravovat zdravěji. V průzkumu odpovídalo loni v ČR 1105 respondentů, v zemích EU dohromady 25.428 lidí.

Ilustrační foto

Před desetiletím se v ČR lidé snažili hlavně hodně najíst, méně jich hledělo na vyváženost oběda. "Dnes je situace naprosto opačná. Velkou porci vyžaduje k obědu čtvrtina Čechů a naopak 44 procent žádá lehčí jídla," uvedla za Edenred Michaela Číhalíková. Zatímco v roce 2009 hlásila poptávku po lehkých jídlech 3,5 procenta restaurací, nyní je to čtvrtina, zájem o zdravé jídlo v ČR je ale stále nejmenší ze všech sledovaných zemí.

Češi také chtějí trávit na obědě méně času. Přednost rychlé obsluze nyní dává 47 procent lidí, o deset procent více než v roce 2009. V ČR se také nejčastěji vybírá z poledního menu, které není v zahraničí tolik rozšířené.

"Zároveň ale Čechům rychle roste kupní síla a i firmy jim postupně zvyšují příspěvky na obědy. Zde je ale stále prostor ke zlepšení, neboť nejčastější hodnota stravenky je 100 korun, zatímco průměrná útrata za oběd je o dvacet korun vyšší a denní sazba stravného umožňuje zaměstnavateli přispět dokonce až částkou 123 Kč," dodala Číhalíková.

Kromě ČR odpovídali v průzkumu respondenti z dalších devíti zemí, například z Francie, Španělska, Portugalska, Itálie, Rakouska, Slovenska nebo Rumunska.

Společnost Edenred nabízí předplacené poukázky na různé služby ve 45 zemích. Má 8500 zaměstnanců, 830.000 klientských firem a klientů, 47 milionů každodenních uživatelů služeb a 1,7 milionu partnerských provozoven. V Česku, kde má 140 zaměstnanců, jsou vedle jejích stravenek Ticket Restaurant rozšířené i stravenky společností Sodexo a Chéque Déjeuner.

Podnikatelé v programu Pomoc po tornádu podali žádosti za 19 milionů

23.07.2021 11:17 Podnikatelé v programu Pomoc po tornádu zatím podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) podali 44…

Státní fond vymáhá od Agrofertu zpět dotaci 5 milionů korun

22.07.2021 08:32 Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) žádá zpět od holdingu Agrofert pět milionů…

Index: Průměrná sazba hypoték v červnu stoupla na 2,13 procenta

21.07.2021 07:56 Průměrná úroková sazba hypoték v červnu stoupla na 2,13 procenta z květnových 2,06 procenta. Sazba…

Počet odhalených padělaných bankovek a mincí výrazně stoupl

20.07.2021 11:35 Česká národní banka v prvním pololetí zadržela 5334 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Loni…

Příjem žádostí do první výzvy programu COVID Nepokryté náklady dnes končí

19.07.2021 08:32 Podnikatelé mohou dnes naposledy žádat o podporu z první výzvy programu COVID Nepokryté náklady.…

Agrofert podruhé žaloval Evropskou komisi, chce odblokovat dotace

19.07.2021 07:53 Společnost Mlékárna Hlinsko z holdingu Agrofert podala v dubnu žalobu k Soudnímu dvoru Evropské…

Finanční svět prochází transformací. Společnost se mění na bezhotovostní

17.07.2021 09:48 Tempo růstu bezhotovostních plateb, které pandemie ještě urychlila, v následujících letech…

Státní dluh ve druhém čtvrtletí klesl o 3,6 miliardy korun

16.07.2021 16:23 Státní dluh klesl ve druhém čtvrtletí o 3,6 miliardy na 2,416 bilionu korun. Informovalo o tom dnes…

Novým šéfem pražského letiště by se měl opět stát Jiří Pos

15.07.2021 18:58 Aktualizováno Novým předsedou představenstva Letiště Praha by se měl opět stát Jiří Pos, který letiště vedl v…

Společnost OKD za první pololetí vyprodukovala 1,477 milionu tun uhlí

15.07.2021 11:57 Těžební společnost OKD za první pololetí letošního roku vyprodukovala 1,477 milionu tun černého…

Související:

Právě se děje