Studený květen přinesl pokles zájmu o pivo, restauracím klesly tržby

Studené jarní počasí snížilo restauracím s venkovním posezením tržby. Podle společnosti Storyous, která zkoumala v 650 provozovnách data od dubna do poloviny května, mělo 45 procent restaurací nižší tržby, meziročně klesly o čtvrtinu. Zahrádku má v ČR zhruba 40 procent restauračních podniků, dopad na sektor je tedy podstatný, uvedla společnost. Úbytek hostů pijících pivo potvrdila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Přidejte svůj názor

Pivní restaurace Na stojáka v Brně
doporučujeme

Začátek května byl podle Českého hydrometeorologického ústavu nejchladnější od roku 2000, průměrná teplota byla 9,1 stupně Celsia. "To je špatná zpráva pro restaurace, které lákají hosty na posezení na zahrádkách. V tak chladném počasí přichází o významnou část klientely. Podle našich odhadů, které vychází z porovnání příjmů restaurací, sledovaným podnikům, klesly tržby v průměru o 24,9 procenta," uvedl Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která vyvíjí pokladní systémy.

Například majitel restaurace Malešický mikropivovar Michal Kroupa chtěl otevřít zahrádku na začátku dubna. "Minulý rok byl květen náš nejlepší měsíc díky tomu, že léto prakticky už v květnu začalo. Doufali jsme, že letos to bude stejné, proto jsme připravili menu inspirované posezením u táboráku. Letošní květen bude ale zřejmě naopak nejslabší, venkovní posezení nabídneme nejdříve v druhé polovině měsíce," řekl.

Úbytek hostů potvrzuje pivovarský svaz. "Letos se k nám počasí otočilo zády a zažíváme jedno z nejchladnějších jar za dlouhé roky. Loňská, ale i předloňská letní sezona byla extrémně dlouhá a plná tropických dní, což podpořilo spotřebu čepovaného piva na zahrádkách. Ty se tak plnily zákazníky již od dubna, což se podepsalo pod rekordní výsledky celého pivovarského oboru," řekla ČTK Ferencová. Letošní výsledky podle prvních odhadů budou slabší než loňské.

V ČR je podle Storyous přes 7000 restaurací se zahrádkou, v Praze jich je zhruba 1400. Podle Třeslína jsou zahrádky pro restaurace důležitější od začátku platnosti zákazu kouření v restauracích. "Jsou v podstatě jedinou volbou pro kuřáky, kteří nechtějí neustále odbíhat od stolu, aby si venku mohli zapálit," řekl. Storyous nabízí restauracím pokladní systémy.

České pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Spotřeba piva v Česku se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na jednoho Čecha tak loni průměrně připadlo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více, uvedl již dříve svaz.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Produkce medu v Česku opět klesla, je ho nejméně za pět let

28.02.2020 15:49 Produkce medu v České republice loni klesla, včelstva vyprodukovala 8260 tun medu, což je nejméně…

Dluhy domácnosti u bank stouply na 1,76 bilionu. Češi si nejvíc půjčují na…

28.02.2020 15:46 Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v lednu meziměsíčně stouply o 5,3 miliardy…

České spořitelně v roce 2019 vzrostl zisk. Domácnostem a firmám půjčila…

28.02.2020 15:04 Aktualizováno České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 15,5 procenta na 17,7 miliardy korun. Provozní…

Zájem o letenky kvůli koronaviru klesá, do Itálie až o 70 procent

28.02.2020 15:00 Zájem Čechů o létání kvůli koronaviru klesá. Prodeje letenek do Itálie se v posledním týdnu…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama