Studený květen přinesl pokles zájmu o pivo, restauracím klesly tržby

Studené jarní počasí snížilo restauracím s venkovním posezením tržby. Podle společnosti Storyous, která zkoumala v 650 provozovnách data od dubna do poloviny května, mělo 45 procent restaurací nižší tržby, meziročně klesly o čtvrtinu. Zahrádku má v ČR zhruba 40 procent restauračních podniků, dopad na sektor je tedy podstatný, uvedla společnost. Úbytek hostů pijících pivo potvrdila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Přidejte svůj názor

Pivní restaurace Na stojáka v Brně
doporučujeme

Začátek května byl podle Českého hydrometeorologického ústavu nejchladnější od roku 2000, průměrná teplota byla 9,1 stupně Celsia. "To je špatná zpráva pro restaurace, které lákají hosty na posezení na zahrádkách. V tak chladném počasí přichází o významnou část klientely. Podle našich odhadů, které vychází z porovnání příjmů restaurací, sledovaným podnikům, klesly tržby v průměru o 24,9 procenta," uvedl Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která vyvíjí pokladní systémy.

Například majitel restaurace Malešický mikropivovar Michal Kroupa chtěl otevřít zahrádku na začátku dubna. "Minulý rok byl květen náš nejlepší měsíc díky tomu, že léto prakticky už v květnu začalo. Doufali jsme, že letos to bude stejné, proto jsme připravili menu inspirované posezením u táboráku. Letošní květen bude ale zřejmě naopak nejslabší, venkovní posezení nabídneme nejdříve v druhé polovině měsíce," řekl.

Úbytek hostů potvrzuje pivovarský svaz. "Letos se k nám počasí otočilo zády a zažíváme jedno z nejchladnějších jar za dlouhé roky. Loňská, ale i předloňská letní sezona byla extrémně dlouhá a plná tropických dní, což podpořilo spotřebu čepovaného piva na zahrádkách. Ty se tak plnily zákazníky již od dubna, což se podepsalo pod rekordní výsledky celého pivovarského oboru," řekla ČTK Ferencová. Letošní výsledky podle prvních odhadů budou slabší než loňské.

V ČR je podle Storyous přes 7000 restaurací se zahrádkou, v Praze jich je zhruba 1400. Podle Třeslína jsou zahrádky pro restaurace důležitější od začátku platnosti zákazu kouření v restauracích. "Jsou v podstatě jedinou volbou pro kuřáky, kteří nechtějí neustále odbíhat od stolu, aby si venku mohli zapálit," řekl. Storyous nabízí restauracím pokladní systémy.

České pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Spotřeba piva v Česku se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na jednoho Čecha tak loni průměrně připadlo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více, uvedl již dříve svaz.

Loading...
Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vodafone nabídne neomezená mobilní data, klade si ovšem podmínku

19.06.2019 11:21 Mobilní operátor Vodafone nabídne od čtvrtka nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat.…

Soud řeší konkurz firmy Pilsen Steel. Loupež století za bílého dne, říká…

19.06.2019 11:16 Krajský soud v Plzni dnes začal projednávat konkurz plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, který…

Leo Express chce nové vlaky pro Olomoucko a Prahu, investice chystá i…

19.06.2019 09:10 Společnost Leo Express oslovila výrobce vlaků se zakázkou na výrobu nových vlaků pro regionální…

V ČR se rozmáhá potravinový patriotismus. Zákazníci e-shopů chtějí…

19.06.2019 08:52 Nakoupit ovoce a zeleninu do několika hodin od sklizně a od lokálních dodavatelů si žádá podle…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama