Potraviny na tržištích? Veterináři udělali kontroly, mnohdy se zhrozili

V letošním prvním pololetí zjistili veterináři chyby v 18 procentech kontrol na trzích, šlo o zlepšení, loni byla chybovost nad jednu pětinu. Veterináři od ledna do konce června provedli zhruba 190 kontrol tržišť. V Praze je však zjištěných závad více, kolem 30 procent, sdělili dnes ČTK zástupci Státní veterinární správy. Hlavní část kontrol je v létě, kdy se mohou ve vedrech prodávat masné nebo mléčné produkty v nevyhovujících podmínkách.

Přidejte svůj názor

Praha
doporučujeme

Mezi nejčastější závady zjišťované při kontrolách patří nedostatky v označování nabízených potravin a také prodej potravin neznámého původu. "Stále poměrně často naráží veterinární inspektoři také na nedodržování teplot nabízených výrobků, což zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít velmi závažné zdravotní následky. Povinnost udržovat zboží při stanovených teplotách je přitom jednou ze zásadních povinností prodejců potravin na trzích," dodal mluvčí správy Petr Vorlíček.

Podle Kateřiny Březinové, ředitelky odboru veterinární hygieny pražských veterinářů, je nejčastějším problémem nedostatečná ochrana potravin před kontaminací.

"Mezi opakující se závady patřilo nedodržení teplotního řetězce a nedostatky v dokladech k nabízeným produktům. Setkali jsme se však také s prodejem prošlého zboží či potravin, které již vykazovaly známky kažení," dodala.

Například v dubnu veterináři zjistili, že prodejce na pražských farmářských trzích nabízel prošlé párky nebo zkaženou paštiku. Hrozí mu pokuta až 50 milionů korun. Většinou však veterináři ukládají pokutu řádově nižší. Správní řízení, jak dnes dodala Březinová, ještě nebylo pravomocně ukončené. Pochybení u prodejce však našli více, například prodával masné výrobky, které nebyly na prodejním stánku chráněné proti kontaminaci a byly v nevyhovujících teplotách.

Veterináři tehdy zkontrolovali Malé trhy na Hradčanské v Dejvicích. "Při kontrole v Dejvicích bylo inspektory zjištěno, že jeden prodávající nabízel přes 172 kilogramů různých masných výrobků, které byly uchovávány a uváděny na trh při teplotě prostředí 16 stupňů Celsia, přičemž prodejní stánek nebyl vybaven chladicím zařízením," uvedl v dubnu mluvčí.

Klobásy, sekaná, uzený bok, slanina, špek, prejt, škvařené sádlo nebo škvarková pomazánka nebyly podle Vorlíčka chráněné před kontaminací, chyběl také přívod teplé nebo studené pitné vody.

"Prodejce dále neměl uveden přesný obchodní název a adresu sídla výrobce a prodávané výroky nedisponovaly povinným údajem o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti," dodal mluvčí.

Veterináři zkontrolovali tehdy také tržiště na pražském Zličíně. A tam u stejného prodejce zjistili další chyby. "Prodejce zde nabízel telecí paštiku za vysokých teplot se smyslovými změnami a dále krůtí párky s prošlým datem použitelnosti," dodal mluvčí. Veterináři potraviny obarvením znehodnotili.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

S&P potvrdila rating České republiky na stupni AA minus

20.07.2019 10:41 Mezinárodní ratingová agentura S&P Global Ratings potvrdila hlavní rating České republiky na stupni…

Ostravští oceláři si přejí jednání s EU. Bojí se krachu

19.07.2019 17:06 Odboráři ostravské huti Liberty žádají stát, aby jednal s EU. Levná ocel ze zemí mimo unii by podle…

Státní dluh stoupl o 90,6 miliardy. Každý Čech by měl splatit téměř 161…

19.07.2019 16:26 Aktualizováno Státní dluh v prvním pololetí stoupl o 90,6 miliardy na 1,713 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu…

Babišova vláda zdaní i teplo pro důchodce a děti v ústavech? Šokující,…

19.07.2019 15:45 Aktualizováno Vládou navržené zdanění plynu určeného pro topení v domácích kotelnách může vedle bytových domů…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama