Česká republika

Související články:

Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.
Ilustrační fotografie.

Česko vyčerpalo faktory růstu a je v pasti středních příjmů, míní Hospodářská komora

Česká republika se vyčerpala všechny dosavadní faktory růstu, ztratila své konkurenční výhody a dostala se do tzv. pasti středních příjmů, v níž se mohou ocitnout země dohánějící úroveň ekonomicky vyspělých států.Vyplývá to z analýzy konkurenceschopnosti české ekonomiky, kterou zpracovala Hospodářská komora. Důsledkem podle ní bude dlouhodobá hospodářská stagnace, zpomalení růstu mezd a životní úrovně obyvatelstva. 
Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 
Peníze, ilustrační foto

Průměrná sazba hypoték na počátku srpna klesla na 6,19 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku srpna klesla na 6,19 procenta z červencových 6,24 procenta, snížila se tak třetí měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).
Stavebnictví, ilustrační foto

Stavební výroba v České republice po dlouhodobém poklesu stoupla

Stavební produkce v České republice v červnu se v meziročním srovnání zvýšila, a to po čtyřech po sobě jdoucích měsících poklesu. Celkový nárůst činil jedno procento, přičemž pozitivní změny byly zaznamenány jak v oblasti pozemního stavitelství, tak i inženýrského stavitelství. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ) na svém webu.  
ČNB

ČNB opět nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech

Dnes bankovní rada České národní banky (ČNB) podle očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Tato sazba zůstává na stejné úrovni od června loňského roku. Dnes také bankovní rada oficiálně ukončila intervenční režim, který sloužil k podpoře kurzu koruny a byl zahájen v květnu 2022.

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy