500 let od zahájení ražby jáchymovských tolarů. ČNB vydá pamětní minci

Česká národní banka vydá ve středu pamětní stříbrnou dvousetkorunu připomínající 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů. K dispozici bude 19.000 mincí. Jde o první letošní pamětní stříbrnou minci vydávanou Českou národní bankou.

Česká národní banka to uvedla v tiskové zprávě. Nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Například na stránkách České mincovny je u mince ve standardním provedení cena 495 korun.

Mince budou k dispozici ve dvojím provedení, která se liší povrchovou úpravou a zpracováním hrany. Ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou, ČNB vydá 12.300 kusů mincí. Dalších 6700 mincí bude ČNB nabízet v běžném provedení s vroubkovanou hranou.

Další stříbrnou minci vydá ČNB v lednu a bude připomínat 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. Emisní plán ČNB pro letošní rok počítá s pěti emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 Kč, jednou emisí s nominálem 500 Kč a dvěma emisemi zlatých mincí s nominálem 5000 Kč.

#ČNB vydává svou první letošní pamětní minci. Stříbrná dvousetkoruna připomíná 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů. Ražba byla oficiálně povolena 9. ledna 1520.#PamětníMince budou v prodeji u smluvních partnerů od středy 8. 1. 2020.Více na https://t.co/3Gbz6tbfNH pic.twitter.com/Y9LX1H9VMz

— Česká národní banka (@CNB_cz) January 7, 2020

Ražba jáchymovských tolarů byla oficiálně povolena 9. ledna 1520. Na jedné straně jáchymovského tolaru byl ztvárněn dvojocasý český lev a jméno krále Ludvíka Jagellonského, na druhé pak obraz svatého Jáchyma a erb rodu Schliků, který kontroloval těžbu stříbra v Jáchymově a provozoval tamní mincovnu. Jáchymovský tolar se jako platidlo postupně rozšířil po téměř celé Evropě. Místní ražby napodobující český vzor se pak dostaly do celého světa, včetně kolonií, jež daly základ dnešním Spojeným státům americkým. Z názvu tolar pochází i označení americké měny dolar.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Mince ČNB peníze Ekonomika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy