Česká republika

Související články:

Ilustrační fotografie

Mladí lidé očekávají nástupní plat přes 25 tisíc

Praha - Současní čeští školáci očekávají, že až nastoupí do svého prvního zaměstnání, vydělají si ihned 25,5 tisíce korun. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank a o. s. Aisis. Realita je však zcela jiná. Mzdy spíše zamrznou, nebo budou klesat. Informace přineslo sobotní vydání Práva.
Ilustrační fotografie

Až pětimilionová pokuta hrozí Metrostavu za propad Blanky

Praha - Stavební společnosti Metrostav hrozí pokuta ve výši až pět milionu korun za červencový propad tunelu Blanka v Praze. České televizi to ve čtvrtek sdělil místopředseda Českého báňského úřadu Dušan Havel s tím, že pokuta bude závislá na míře zavinění.
Ilustrační fotografie

Stát letos omezí nebo zastaví 30 dopravních staveb

Praha - Výdaje Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) letos klesnou o 3,6 miliardy korun. Premiér Petr Nečas (ODS) na středeční tiskové konferenci řekl, že to bude znamenat omezení nebo zastavení asi 30 staveb.
Martin Pecina

Pecina: Škrty na ministerstvu vnitra mohou rozložit policii i hasiče

Praha - Razantní škrty na ministerstvu vnitra mohou v budoucích čtyřech letech ohrozit fungování policie a hasičů, uvedl ve středu exministr vnitra a poslanec za ČSSD Martin Pecina. Slíbil, že v Poslanecké sněmovně podá pozměňovací návrh na navýšení rozpočtu rezortu.
Ilustrační fotografie

Praha 8 nabídne startovní byty mladým rodinám

Praha - Osmá městská část nabídne v druhé polovině září startovní byty mladým rodinám s dětmi. Výběrového řízení o pětiletý pronájem se mohou zúčastnit lidé mladší 35 let, kteří vychovávají alespoň jedno dítě, a samoživitelé či samoživitelky s dítětem svěřeným do péče, informovala ve středu radnice.
Ilustrační fotografie

Zákoník práce: Co nás čeká, před čím varují odboráři?

Praha - Návrh novely zákoníku práce, který připravila vláda, podle zástupců odborů k vyšší flexibilitě nepovede, je nepromyšlený, a navíc se stát jeho realizací připraví o miliardové příjmy na pojistném. Zástupci odborových svazů to uvedli na úterní tiskové konferenci.
Ilustrační fotografie

Česká pošta chce až o miliardu víc od ČSOB

Praha - Vedení České pošty má vyjednat novou smlouvu o provozování Poštovní spořitelny na svých pobočkách s majitelkou této spořitelny, Československou obchodní bankou (ČSOB). Informovala o tom v úterý Česká televize (ČT).
Ilustrační fotografie

Stát ušetřil na nemocenském pojištění

Praha - Od začátku letošního roku se výdaje státu na nemocenské pojištění snížily o meziročně o pětinu, příčinou jsou legislativní změny, výdaje na ostatní dávky poskytované státem naopak rostly. Mediafax o tom informovala Viktorie Plívová, tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).
Ilustrační fotografie

Někteří zaměstnanci přijdou o víc než 10 % platu

Praha - Zdravotnické a sociální odbory tvrdí, že u některých zaměstnanců nebude vládou plánované snižování platů ve zdravotnictví a sociálních službách pouze ve výši 10 % tarifu, ale ve skutečnosti půjde o mnoho tisíc měsíčně. Podrobnosti chtějí odboráři veřejně představit v úterý.
Ilustrační fotografie

Řádění živlů brzy zdraží pojistky

Praha - Velké tuzemské pojišťovny připouštějí, že extrémní a časté přírodní katastrofy brzy zdraží pojistky domácností i firem. Píše o tom ve svém úterním vydání deník Právo.
Ilustrační fotografie

Auditoři prověří českou kulturu

Praha - Ministerstvo kultury posílá auditory do Národní knihovny. Prověřit mají mimo jiné rekonstrukci barokního komplexu Klementina. Na podivné okolnosti dvoumiliardové investice už opakovaně upozorňovaly LN. Píší o tom úterní Lidové noviny (LN).
Těžba ostravského uhlí může pokračovat

Těžba ostravského uhlí může pokračovat

Ostrava - Ostravsko-karvinské doly, které spoluvlastní finančník Zdeněk Bakala, dostaly od ministerstva životního prostředí souhlas k těžbě více než dvaceti milionů tun černého uhlí na dole Darkov, píše úterní vydání deníku E15.
Ilustrační fotografie

Máte vše v pořádku k přiznání důchodu?

Praha - Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zdarma poskytuje tzv. informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP), v němž mohou lidé zjistit, jestli mají v pořádku všechny dokumenty, které potřebují k přiznání důchodu. ČSSZ o tom informovala v páteční tiskové zprávě.
Ilustrační fotografie

Mladí odkládají svatby, nemají na ně

Praha - Ekonomická krize se dotkla také svatebních obřadů, Češi se je snaží zlevnit, místo půjček na ně raději delší dobu šetří. Vyplývá to z průzkumu GE Money Banky, který uskutečnila mezi 30 svatebními agenturami v České republice a jehož výsledky zveřejnila v pondělí.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy