Agrofert zpětně dostane tučné dotace. Jinak hrozí žaloba, tvrdí zemědělský fond

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Jde o dva projekty, za které fond vyplatí dotaci v celkové výši 51,2 milionu korun, oznámili dnes ČTK zástupci fondu.

Podle fondu neexistuje legitimní právní důvod pro zadržení těchto dotací a nemůže je neproplatit, aby se nevystavil riziku žaloby ze strany Agrofertu. Dotace schválené od loňského srpna fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude.

"Právní názor SZIF byl následně potvrzen externím právním posudkem, interním právním posudkem a zároveň i právním stanoviskem příslušného ministerstva. SZIF má v současnosti za prokázané, že neexistuje legitimní právní důvod pro zadržování dotací schválených po 9. 2. 2017 společnostem koncernu Agrofert, a proto musí SZIF postupovat striktně s péčí řádného hospodáře a nadále bez existence právního důvodu nezadržovat zmíněné dotace, aby se nevystavil riziku právní žaloby ze strany koncernu Agrofert," uvedli zástupci fondu.

Premiér Andrej Babiš dnes na tiskové konferenci k elektronické evidenci tržeb řekl, že případ nebude komentovat. "Já s tou firmou nemám nic společného, dal jsem ji do svěřenského fondu. Proto se k tomu nebudu vyjadřovat, protože o tom nic nevím a ani mě to nezajímá," konstatoval.

Dotace schválené od loňského srpna fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude. Podle generálního ředitele fondu Martina Šebestyána se totiž musí vzít v úvahu, že tehdy začalo platit přísnější finanční nařízení Evropské komise o střetu zájmů. "Ve vztahu k tomuto finančnímu nařízení i nadále zůstává povinnost SZIF postupovat striktně s péčí řádného hospodáře, tedy setrvat v režimu předběžné opatrnosti a dotace schválené od 2. 8. 2018 nevyplácet," dodal.

Podle mluvčího koncernu Karla Hanzelky firma tento vývoj vítá, potvrzuje se podle něj, že veškeré čerpání dotací je podle příslušných zákonů a předpisů. "Jsme přesvědčeni, že ke stejnému závěru dojdou úřady ve všech případech, které se týkají naší společnosti," řekl dnes Hanzelka ČTK.

Fond o zastavení proplácení dotací rozhodl letos v červnu. Agrofertu bylo ze SZIF od roku 2012 do konce letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. Loni získal holding na nárokových dotacích dohromady 1,5 miliardy korun, což je o 200 milionů víc než o rok předtím. Z výroční zprávy společnosti vyplynulo, že důvodem navýšení byly akvizice zemědělských firem, díky kterým se zvýšil rozsah zemědělské půdy a zvířat, na které firma dotace čerpala. Zisk před zdaněním Agrofertu klesl minulý rok o 559 milionů na 1,776 miliardy korun.

Česko nyní čeká na výsledné znění auditních zpráv Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra. Podle pracovní verze uniklé do médií má Andrej Babiš stále vliv na Agrofert. Česko by kvůli tomuto střetu zájmů při čerpání fondů mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Babiš to dlouhodobě odmítá a tvrdí, že Česko žádné peníze Bruselu vracet nebude.

První z konečné verze auditů už je podle serveru Neovlivní hotová, nyní se překládá do češtiny a poté bude poslána do Česka. Týká se regionálních fondů. Audit, který se zabývá zemědělskými dotacemi, ještě dokončen není.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Agrofert Státní zemědělský investiční fond (SZIF) dotace Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy