Americké investice v Česku prohlubují vzájemné vztahy mezi zeměmi

USA patří mezi největší země dle počtu realizovaných investic v České republice. Nejvíce investičních projektů bylo zaměřeno na automobilový průmyslu, strojírenství, letectví nebo vývoj softwaru. Na prvním U.S. - Czech Business fóru, které pořádala v týdnu Ambasáda Spojených států amerických na pražském Žofíně, představila agentura CzechInvest své služby zahraničním investorům. Akce se účastnil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Díky americkým investičním projektům u nás vzniklo více než 45 tisíc pracovních míst. Zároveň se jedná o našeho strategického partnera i vzhledem k tomu, že hodnota obchodu stoupla za uplynulou dekádu o skoro 60 % a jedná se o náš největší exportní trh mimo Evropu,“ uvedla Eva Jungmannová, ředitelka divize investic a zahraničních aktivit.

Své příspěvky během dne U.S. - Czech Business fóra k podpoře vzájemných obchodních česko-amerických vztahů nebo také komentáře k dění ve světě přednesl vedle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely a prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého také například CEO Westinghouse Electric Corporation Patrick Fragman nebo bývalý ministr zahraničí a senátor Spojených států amerických John Kerry prostřednictvím videozáznamu. Den předtím se navíc ministr Síkela sešel i s Americko-českou komorou podnikatelů reprezentující zájmy amerických firem v ČR. Setkání se vedle 16 firem z obranného, leteckého, chemického, stavebního, farmaceutického, finančního, telekomunikačního a IT průmyslu účastnila i ředitelka CzechInvestu Eva Jungmannová.

„Od založení agentury CzechInvest byly zprostředkovány investice v hodnotě více než 103 miliard korun, které mají pro naši ekonomiku přínos v jiném přístupu k inovacím, obchodu i podnikání. Mezi nejvýznamnějšími investory jsou například společnosti EATON, Red Hat, Honeywell a GE Aviation,“ dodává Eva Jungmannová.

Témata prezentací a panelových diskusí během fóra byla zaměřena na byznys v kontextu zmírňování dopadů na klima, cirkulární ekonomiku a energetiku. Celým dnem účastníky provázel Todd Jurkowski, Public Affairs Officer Ambasády Spojených států amerických.

Související

Soudy, ilustrační fotografie

Kauza CzechInvest: Bývalý ředitel agentury Křížek byl opět zproštěn obžaloby

Obvodní soud pro Prahu 2 opět zprostil obžaloby bývalého ředitele státní agentury CzechInvest Miroslava Křížka, který je stíhán v souvislosti se zakázkou na provedení personálního auditu za více než dva miliony korun. Osvobodil i druhého obžalovaného Zdeňka Hurského, který audit vytvářel. Případem se zabýval už počtvrté. Vyplývá to z informací zveřejněných na justičním serveru InfoSoud.

Více souvisejících

czechinvest Česká republika USA (Spojené státy americké) Jozef Síkela

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy