Analytici: Český průmysl navázal na nevalný výkon z konce roku, stavebnictví pomohlo počasí

Český průmysl navázal podle analytiků v novém roce na nevalný výkon z předchozích měsíců. Nadějná data nových objednávek vzhledem k událostem ohledně koronaviru v dalších měsících podle nich nejsou podstatná. Nákaza bude pro průmysl velkou zátěží, prozatím však těžko vyčíslitelnou, shodli se ČTK oslovení analytici.

Průmysl v ČR v lednu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zrychlil meziroční pokles na 1,4 procenta z prosincových 0,9 procenta. Po očištění o počet pracovních dní tehdy propadl o 3,3 procenta.

Průmyslová produkce v lednu reálně meziročně klesla o 1,4 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 1,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 1,3 %: https://t.co/XLUsLxZ8Ua. #čsú #průmysl #rychlainformace

— ČSÚ (@statistickyurad) March 12, 2020

"Průmyslová produkce se tak v lednu mírně vzpamatovala z nevydařeného závěru loňského roku. Meziroční pokles se v souladu s očekáváním na trhu zmírnil, a produkce tak zaznamenala nejlepší výsledek po očištění o počet pracovních dní od loňského října," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Polovina poklesu šla na vrub šestiprocentnímu propadu ve výrobě energií, kde se patrně projevila nadprůměrně teplá zima a odstávky v jaderných elektrárnách, doplnil analytik ING Bank Jakub Seidler. Zpracovatelský průmysl zmírnil meziroční pokles z předchozích měsíců a meziročně vesměs stagnoval, výroba automobilů vzrostla o tři procenta, zatímco v prosinci propadla dvouciferně.

Kdyby světová ekonomika nebyla pod tlakem koronaviru, tak by lednové nové zakázky v průmyslu působily hodně nadějně, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Vzhledem ke komplikacím v dodavatelských řetězcích i neustále se zhoršujícím výhledům nejen evropské ekonomiky, je však podle něj nyní výhled průmyslu nejistý. Zůstane pod tlakem poptávky a logistických překážek, na druhou stranu mu situaci může drobně ulehčit úspora nákladů za pohonné hmoty, dodal.

"V rámci nejistot spojených s koronavirem budou data za leden a únor brána s nadhledem coby obrázek vzdálenější historie, jenž příliš nenapoví o možném vývoji do dalších měsíců," souhlasil analytik Generali Investments Radomír Jáč. Problémy spojené s koronavirem, tedy nejprve narušování dodávek z Číny a nyní pokles aktivity v samotné Evropě, ale naznačují, že od března začnou chodit slabší čísla jak v rámci oficiálních statistik průmyslové výroby a objednávek, tak v rámci průzkumů ze zpracovatelského průmyslu, podotkl.

Již současné nastavení preventivních opatření ze strany vlády si vynutí mírný pokles výrobní aktivity a podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila nelze navíc vyloučit, že se budou dále zpřísňovat. Některé podniky navíc mohou v rámci ochrany zdraví zaměstnanců přistoupit k dobrovolným úpravám provozu. "Náš odhad na celkový výkon českého průmyslu za rok 2020, který činil 0,5 procenta, si tak pod tíhou virové epidemie zřejmě vynutí revizi směrem dolů," uzavřel.

Lednovému růstu stavebnictví o šest procent pomohlo z velké části teplé počasí. Inženýrské stavitelství táhly dopravní projekty financované z veřejných rozpočtů. V dalších měsících bude záležet na tom, jak se podaří čerpat evropské dotace. Uvedli to analytici, které dnes ČTK oslovila. Zároveň upozornili, že leden má na celkovém ročním výkonu stavebnictví jen malý podíl.

Stavební produkce v lednu meziročně vzrostla o 6,0 %. Meziměsíčně byla vyšší o 3,3 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 13,4 % stavebních povolení více, orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 16,6 %. Meziročně bylo zahájeno o 6,0 % bytů více: https://t.co/9JIrQEjyxV#čsú

— ČSÚ (@statistickyurad) March 12, 2020

"Růst stavebnictví nebyl ovlivněn rozdílným počtem pracovních dní a jen nepatrně byl vylepšen sezonními faktory. Klíčovou roli na výkonu stavebnictví zřejmě sehrály převládající nadnulové teploty, jaké panovaly během ledna. Vyšší výkony ovšem odrážejí rovněž solidní poptávku investorů," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Pode analytika ČSOB Petra Dufka je na rozdíl od průmyslu české stavebnictví orientované téměř výhradně na domácí trh, takže je ušetřeno případných logistických problémů. "Navíc do něj proudí peníze z veřejných rozpočtů na projekty v infrastruktuře, a dokud tomu tak bude, bude toto odvětví procházet mírným boomem. Perspektiva pozemního stavitelství je však mnohem více napojena na vývoj v celé ekonomice, tedy na poptávce po komerčních nemovitostech, takže jistou míru nejistoty lze hledat právě tam," doplnil Dufek. Vyšší růst sektoru podle něj stále brzdí nedostatek pracovníků. "Základním předpokladem příznivého výhledu stavebnictví zůstává dostatek objednávek ze strany veřejného sektoru a schopnost dočerpávat peníze z evropských fondů," uvedl dále Dufek.

??| Nadějné stavebnictvíNa rozdíl od průmyslu je tuzemské stavebnictví orientované téměř výhradně na domácí trh, takže je ušetřeno případných logistických problémů. Stavebnictví má zatím docela dost zakázek.Petr Dufek?https://t.co/EAW1orrOCu pic.twitter.com/mkXGE00AIU

— Analytici ČSOB (@AnalyticiCSOB) March 12, 2020

Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba bytů, kanceláří nebo výrobních hal a skladů, v lednu meziročně vzrostlo o 3,3 procenta. Inženýrské stavitelství, které tvoří hlavně dopravní infrastruktura, stouplo o 18,9 procenta. "Výsledkům inženýrského stavitelství však pomohla i srovnávací základna, když ve stejném období loňského roku jeho výstup o 14 procent propadl," podotkla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Podle manažera finančních služeb Accenture ČR Karla Kotouna má leden v celoročním hodnocení obecně nízkou váhu. "Vyšší mívají pozdější jarní a letní měsíce,“ dodal Kotoun.

Související

Více souvisejících

Průmysl Stavebnictví Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy