Analytici: Maloobchodní tržby rostly v únoru nad očekávání

Maloobchodní tržby za únor vykázaly podle analytiků, které oslovila ČTK, nad očekávání dobrý výsledek. Bez prodejů motorových vozidel meziročně vzrostly o 7,4 procenta. Z hlediska aktuální situace kolem koronaviru jsou podle analytiků únorové výsledky maloobchodu nepodstatné, dopady epidemie se podle nich naplno projeví v březnu.

Lidé v únoru více kupovali potraviny, zdravotnické pomůcky, léky a kosmetiku. Pokračoval pokles prodeje motorových vozidel, meziročně o pět procent. V dalších měsících se podle ekonomů segment bude dále propadat.

Spotřebitelské chování v únoru bylo podle analytiků ještě taženo rostoucí kupní silou a nízkou nezaměstnaností. Ve výsledcích se ale už projevily první panické nákupy. "V únoru podle očekávání výrazně zrychlily prodeje potravin, a to na 5,3 procenta, zatímco průměrný růst v minulém roce činil dvě procenta," upozornil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Tradičně se dařilo e-shopům a zásilkovým službám, u kterých tržby meziročně vzrostly o 19,2 procenta. Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky lze očekávat, že s nástupem restriktivních opatření budou tyto prodeje růst ještě podstatně rychleji.

Naopak do potíží se podle ekonomů v souvislosti s koronavirem dostane automobilový sektor. "V Číně, největším automobilovém trhu světa, prodeje osobních automobilů v únoru meziročně propadly o 82 procent. A ačkoli se čínský trh začne postupně zotavovat, problémy se mezitím přenesly do dalších zemí. Březnové prodeje automobilů tak budou velmi slabé, a v dubnu se dále zhorší," předpokládá Seidler.

V dalších měsících se očekává rovněž výrazný propad tržeb hotelů a restaurací. V ubytování byl pokles patrný už v únoru, podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy klesly tržby nejvýrazněji od listopadu roku 2018. Teprve březnové výsledky ale podle Petra Dufka z ČSOB ukážou, jak silně epidemie poznamenala toto odvětví. "Rovněž naznačí rychlost a hloubku recese české ekonomiky," dodal.

"Ještě před měsícem jsme prognózovali pro letošek zpomalení růstu maloobchodních tržeb na 3,2 procenta. Ale nyní lze očekávat pro letošní rok pokles hluší než pět procent," uvedl ekonom Komerční banky Michal Brožka. Dramatičnost situace bude podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče záviset na odbourávání současných opatření proti šíření koronaviru.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Ekonomika Obchody Český statistický úřad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Politico: Hackeři před lety zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

Skupina hackerů známá jako APT31, která je podle Spojených států a Británie úzce spojena s Čínou, před několika lety provedla útok na parlamentní skupinu, v níž byl členem i současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Uvedl to server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Nasazením jednotek na Ukrajině by se státy NATO nestaly účastníky války s Ruskem, tvrdí experti

Nasazením pozemních jednotek členského státu NATO na Ukrajině by se automaticky nestaly všechny ostatní země Aliance účastníky konfliktu s Ruskem. Vyplývá to ze zatím nepublikované zprávy odborného panelu německého parlamentu, na kterou se odvolává agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy