Analytici: Schodek rozpočtu by mohl být pod 400 miliardami Kč

Dnešní data o vývoji letošního státního rozpočtu podle ekonomů naznačují, že za celý letošní rok by mohl být schodek rozpočtu i pod 400 miliardami korun. Celkově se tak ukazuje, že i přes dopady druhé vlny pandemie, bylo letní zvýšení letošního schodku na 500 miliard Kč nadsazené. Vyplývá to z vyjádření ekonomů oslovených ČTK.

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 341,5 miliardy korun z říjnových 274 miliard korun. Loni ke konci listopadu byl schodek 38,6 miliardy korun. Letošní listopadový výsledek je nejhorší od vzniku ČR.

"Bez druhé vlny pandemie bychom očekávali letošní deficit státního rozpočtu ve výši 350 miliard Kč. Nicméně aktuální opatření vlády a slabší výkon ekonomiky se podle očekávání negativně podepisují na hospodaření státu. Aktuální vývoj tak podle nás směřuje k deficitu v rozmezí 370 až 400 miliard korun," uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Prosinec podle něj na příjmové straně přinese do rozpočtu konečnou zálohu na dani z příjmu firem a další příjmy. V případě výdajů budou dočerpány investiční výdaje a zaúčtuje se mimořádný příspěvek 5000 korun důchodcům. "Obecně lze ale současný vývoj považovat za optimističtější oproti původním očekáváním. Pro finanční trhy však zůstává otázkou podoba státního rozpočtu pro příští rok," dodal.

"Zdá se být zřejmé, že ačkoliv původně schválený deficit ve výši 500 miliard Kč ještě ani nepočítal s druhou vlnou pandemie, která nakonec dorazila, bude jeho rámec dostatečný i na její pokrytí, a byl tak evidentně citelně nadsazený," uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. I podle něj bude nyní pozornost finančních trhů mnohem více poutat jednání o rozpočtové politice v příštích letech. "Zatímco většina jiných evropských zemí již plánuje rozpočtovou konsolidaci, v Česku se nadále operuje s nápady na další stamiliardové schodky," dodal.

Navzdory příchodu druhé vlny pandemie státní rozpočet i podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera skončí letos s výrazně nižším než schváleným schodkem. "Listopadová data naznačují, že celkový státní deficit by mohl skončit pod 400 miliardami korun. Rozpočet v příštím roce však může být nakonec obdobný jako ten letošní krizový," uvedl.

"Nebýt závažnějšího průběhu druhé vlny pandemie, schodek by činil zhruba 350 miliard korun, takto je třeba počítat s deficitem přibližně 410 miliard korun," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy