Analytici stále počítají s podobným přebytkem zahraničního obchodu ČR

Analytici stále počítají s tím, že zahraniční obchod ČR skončí za celý rok podobně jako loni v přebytku kolem 180 miliard korun. A to navzdory tomu, že v červnu a červenci vykázal schodek. Vyplývá to z jejich dnešních vyjádření pro ČTK. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes vedle červencových údajů zveřejnil definitivní údaje o bilanci obchodování ČR se zahraničím v roce 2020. Skončila přebytkem 179,9 miliardy Kč ve srovnání s 145,7 miliardy Kč v roce 2019.

V letošním červenci však zahraniční obchod Česka vykázal schodek 7,2 miliardy korun a v meziročním srovnání tak byl jeho výsledek o 21,3 miliardy Kč horší. Poprvé po 12 měsících skončil zahraniční obchod ČR ve schodku letos v červnu, kdy činil 6,9 miliardy korun. Na červencové bilanci se negativně podepsala zejména vyšší hodnota dovozu ropy a zemního plynu, uvedl dnes ČSÚ. Letošní červenec měl o dva pracovní dny méně než loňský, podotkli statistici.

"Dobrou zprávou je, že v meziměsíčním srovnání se po sezonním očištění zvýšil export o 3,1 procenta. Dovozy naopak v meziměsíčním srovnání o 1,3 procenta poklesly. Za prvních šest měsíců dosáhl přebytek obchodní bilance 77,6 miliardy korun, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 18,1 miliardy korun více. Pro celý letošní rok naše prognóza počítá s přebytkem zahraničního obchodu poblíž 180 miliardy Kč, tedy s podobným jako v minulém roce," uvedla dnes ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta stojí za záporným červencovým saldem kombinace dvou hlavních faktorů. "Na jedné straně přetrvávají komplikace v nabídce, kdy je řada firem nucena odstavit část výroby, což se negativně prolíná i do výkonu exportu. Tomu dále neprospívá aktuální zhoršení epidemické situace zejména v Asii, jejímž důsledkem je uzavření klíčových přístavů a problémy v kontejnerové dopravě. Na druhé straně se tuzemská ekonomika nachází ve fázi oživení, které je taženo především spotřebou domácností a investicemi, zejména těmi do zásob," uvedl. Za celý rok ale i on počítá s přebytkem, a to zhruba 179 miliard korun.

Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb, upozornil, že například český vývoz do Ruska klesl v červenci meziměsíčně i meziročně o více než 1,5 miliardy korun. S dubnovou diplomatickou roztržkou kolem Vrbětic to ale souviset nemusí, tvrdí. "Nejde o dramatický propad. Červencová hodnota českého vývozu do Ruska mírně překračuje 6,5 miliardy Kč. To je víc než v lednu i únoru letošního roku a také víc než v loňském lednu, dubnu, květnu, srpnu a prosinci," dodal Procházka.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy