Analytici: V záři tržby obchodů stagnovaly,dále se očekává propad

Tržby v obchodech v září stagnovaly, podle složení nákupů se lidé začali chystat na druhou vlnu krize. Zklamaly ale prodeje automobilů, které i v září zaznamenaly pokles. V dalších měsících se vzhledem k opětovnému zavedení restrikcí proti šíření koronaviru dá očekávat propad maloobchodních tržeb, podobně jako na jaře. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila.

Lidé se s nárůstem počtu potvrzených případů nákazy začali připravovat na práci z domova a distanční výuku dětí. "To pomohlo růstu tržeb z prodeje počítačů, tabletů a mobilních telefonů meziročně o 8,1 procenta. Vyhlídka na delší dobu strávenou doma také podpořila růst tržeb z prodeje výrobků pro domácnost o 3,9 procenta. Stěžovat si nemohly ani lékárny, kterým se tržby zvýšily o 7,1 procenta. Vyhlídka na druhý lockdown naopak nesvědčila prodeji výrobků pro rekreaci a sport, kde tržby klesly o 3,0 procenta, a prodeji oblečení a obuvi, kde se tržby snížily dokonce o 18,0 procent," popsal David Marek z Deloitte.

Tržby za opravy a prodeje motorových vozidel zůstaly za očekáváním trhu. Registrace nových aut přitom podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta v září vzrostly o 7,2 procenta. V srpnu zaznamenaly pokles o 33 procent, uvedl.

Maloobchodní tržby dopadly podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera relativně smíšeně. "Zatímco některé segmenty si nevedly špatně, u řady ostatních jejich meziroční propad opět zesílil. Za celý letošní rok však maloobchodní tržby bez automobilů zhruba stagnují, což lze považovat vzhledem ke koronakrizi a plošným restrikcím jako solidní výsledek," řekl.

Michal Brožka z Komerční banky předpokládá, že maloobchod se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadne o 7,1 procenta. Připouští ale, že odhady jsou nejisté a budou záviset na vývoji pandemie a délce opatření. Pokles maloobchodních tržeb v dalších měsících očekává také ekonom ČSOB Petr Dufek. Výrazně pod loňskou úrovní podle něj zůstanou útraty za letošní Vánoce, dodal.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy