ANALÝZA | Analýza CRIF: V Česku přibylo nejméně firem za posledních 10 let, zanikly jich tisíce

V pololetí v ČR přibylo 5491 obchodních společností, což je o 1794 méně než v prvním pololetí loni a zároveň nejméně za posledních 10 let. Vzniklo 13.652 firem a zároveň zaniklo 8161 firem. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CRIF.

Počet nově vzniklých společností byl v meziročním srovnání o zhruba 2000 nižší a zároveň nejnižší za poslední čtyři roky. Počet zaniklých firem klesl meziročně o 137. "Počet nově vznikajících společností dosáhl svého vrcholu už před třemi lety a od té doby postupně klesá. Tento trend byl patrný i v prvních měsících tohoto roku, ale pandemie nového typu koronaviru ho mírně urychlila. Především v dubnu a v květnu totiž vzniklo výrazně méně společností, než bylo v posledních letech zvykem," uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

V samotném červnu vzniklo v ČR 2429 obchodních společností, tedy o 401 více než v květnu a nejvíce od vyhlášení nouzového stavu. Zároveň zaniklo 1427 společností, o 34 více než v květnu. "Můžeme říct, že počet nově vzniklých společností se v červnu vrátil na hodnoty, na které jsme byli zvyklí před vyhlášením nouzové stavu," uvedla Kameníčková. Letošní červen podle ní navazuje na dříve vypozorovaný trend, tedy postupný pokles počtu nových firem a naopak nárůst těch zaniklých.

Nejvíce společností v prvním pololetí přibylo tradičně v Praze (1866) a v Jihomoravském kraji (1 048), což je způsobeno jejich koncentrací do velkých měst. Následoval Moravskoslezský kraj, kde přibylo 588 společností. Naopak v Karlovarském kraji se počet společností během prvního pololetí snížil o 131.

Zároveň během prvního pololetí vzniklo nejvíce společností v sektoru nakládání s nemovitostmi (2039) a v obchodu (1725). V těchto sektorech zároveň zanikl největší počet společností. V obchodu jich zaniklo 2935 a v nakládání s nemovitostmi 1613. Obchod se tak kvůli vysokému počtu zaniklých společností stal odvětvím, v němž došlo k největšímu snížení počtu registrovaných firem, a to o 1210.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy