ANALÝZA | Prymula byl po nástupu do funkce v médiích víc než Babiš

O novém ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO) se v médiích první týden po nástupu do funkce psalo víc než o premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Zatímco Prymulu zmiňuje 4921 článků, Babiše, který dosud v médiích kraloval, uvádí 4469 textů. Vyplývá to z analýzy Newton Media.

Podle analýzy využívající tzv. technologii entit se o Prymulovi psalo čtyřikrát víc než o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi a dvakrát častěji v porovnání s odcházejícím ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

"Ve významném počtu článků komentujících nástup Romana Prymuly do funkce ministra zdravotnictví se psalo o tom, že z vedení Fakultní nemocnice Hradec Králové musel v roce 2016 odejít kvůli střetu zájmů. Po nástupu byl často zmiňován v souvislosti s kritikou ze strany Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků, když zavedl povinné uzavření restaurací ve 22 hodin. Řada článků také potvrzuje, že si popudil pedagogy výzvou, ať ředitelé vyplýtvají jeden z pěti ředitelských dnů na 25. září," uvedl analytik Newtonu Daniel Weidenhoffer.

Na sociálních sítích jako je Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, diskusních fórech nebo v rámci blogů se Prymula v souvislosti s koronavirem ještě týden před svým jmenováním objevil ve 24.515 příspěvcích, po nástupu do funkce to pak bylo 174.509 příspěvků. O Adamovi Vojtěchovi se před rezignací píše v 26.396 zmínkách, zatímco po ní se počet téměř zdvojnásobil na 51.211 příspěvků.

Vojtěch v sociálních médiích čelil před svou rezignací silnému tlaku ze strany veřejnosti, médií, a nakonec i premiéra Babiše, byl velmi často kritizovaný a zesměšňovaný. Po jeho konci lidé spíše vyzdvihují jeho přínosy. Naopak se zdá, že Prymula pravděpodobně nebude oblíbený. Od Prymuly se evidentně čekalo, že bude vystupovat jasněji a omezí se chaos, který panuje. To se ale neděje a podle reakcí se zdá, že spíše přilévá olej do ohně.

Související

Více souvisejících

Roman Prymula (epidemiolog) Andrej Babiš Media Vláda ČR sociální sítě

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy