Asociace chce po státu podporu. Bez cizinců podnikatelé činnost neudrží

Agentury zaměřené na příjezdový cestovní ruch jsou se zakázkami podle Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) prakticky na nule, propustit musely 70 procent lidí. Pokud stát rychle příjezdy turistů z ciziny nepodpoří, budou muset vypovídat smlouvy dalším zaměstnancům, podnikání neudrží. Výpadek zahraničních turistů může mimo jiné mít vliv na zdražení dalších služeb. Zástupci ACK to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Zásadním problémem, proč si návštěvníci z ciziny raději než Česko vybírají jiné země, je nejasný systém pravidel pro překročení hranic. ACK podle svého místopředsedy Jana Papeže přes rok ministerstvo zdravotnictví žádá o vysvětlení, podle jaké metodiky postupuje při rozřazování států na takzvané mapě cestovatele. Úřad dříve na dotaz ČTK uvedl, že seznam vzniká na základě dat, kterými se řídí celá Evropská unie.

Státní agentura CzechTourism podle Papeže sice Českou republiku na zahraničních trzích propaguje, ale ve chvíli, kdy chybí jednoduchý a jednoznačný způsob vstupu do země, jsou to podle něj "vyhozené peníze".

Výrazný propad v příjezdovém cestovním ruchu podle ACK nelze snadno nahradit a projevuje se i v cenách služeb a zboží pro Čechy. V některých městech například stouply ceny jízdenek v městské hromadné dopravě, následovat mohou další odvětví. Nedostatek turistů z ciziny vnímají dále třeba provozovatelé prádelen a čistíren nebo dodavatelé potravin do hotelů. Zasažená jsou ale i muzea, galerie nebo divadla.

"Naše společnost ročně přivážela například na 30.000 studentů z Itálie, kterým jsme zde organizovali několikadenní programy včetně návštěv památek UNESCO nebo památníků, jako jsou Lidice či Terezín, letos zatím nepřijel žádný," uvedl předseda sekce příjezdového cestovního ruchu ACK a majitel cestovní agentury Karel Výrut.

Cestovní agentury zaměřené na příjezdy zahraničních turistů před pandemií podle ACK generovaly ročně obrat kolem šesti miliard korun. Loni činil propad tržeb 95 procent, letos může být situace ještě horší. Agentury se přitom podle Výruta nedočkaly téměř žádné podpory. Jedinou byl program COVID podpora cestovního ruchu, ve kterém ale všechny agentury, i ty, které měly obrat kolem miliardy korun, dostaly 50.000 korun, řekl.

Jen v Praze podle Výruta funguje zhruba 100 větších agentur pracujících v příjezdovém cestovním ruchu. Statistiky, kolik jich muselo činnost přerušit, nebo skončilo, nejsou podle něj dostupné. V případě, že bude stav pokračovat ve stejném režimu jako dosud, mohou podle Papeže nastat škody, které bude v budoucnu těžké nahradit, a ČR ztratí velkou část příjmů, které návštěvníci z ciziny přinášeli, dodal.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře cestování

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy