Automobilky by uvítaly prodloužení kurzarbeitu do srpna

Pomoc státu firmám ve formě kurzarbeitu by se měla podle automobilek včas prodloužit alespoň do letošního srpna. I když program Antivirus kompenzuje při vyšší průměrné mzdě v automobilovém průmyslu jen asi polovinu z celkových mzdových nákladů na zaměstnance, jeho funkční podoba přinesla podnikům alespoň částečnou úlevu v podobě snížení fixních nákladů. Vyplývá to z vyjádření Sdružení automobilového průmyslu.

Udržení zaměstnanosti, dostatek likvidity a efektivní nástroje na prevenci druhotné platební neschopnosti jsou podle výkonného ředitele sdružení Zdeňka Petzla jedním ze základních předpokladů úspěšného zvládnutí hospodářské krize.

"Avšak vzhledem k tomu, že není zřejmé, jak dlouho bude ekonomika v útlumu, doporučujeme program prodloužit alespoň o půl roku. Z důvodu cyklického vývoje ekonomiky také považujeme za vhodné zakotvit systém kurzarbeitu do českého pracovního práva, aby mohl být využíván i v budoucnu," dodal.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) tento týden řekla, že nynější dva druhy příspěvků na náhrady mezd z kurzarbeitového programu Antivirus představují pomoc firmám v době "vypnutí ekonomiky" a je potřeba i podpora při nastartování hospodářství. Navrhuje třetí příspěvek, který by podle ní byl pro ty, jimž klesly tržby o nejméně 30 procent. Podle zaměstnavatelů je nynější koncept kurzarbeitu dlouhodobě neudržitelný.

"Je na místě zdůraznit, že funkční kurzarbeit firmám nepomáhá s udržením cash-flow. Z tohoto důvodu AutoSAP od vzniku krizového období navrhuje revidovat všechny platby, které podnikatelé posílají státu. Vítáme proto návrh ministryně Maláčové, aby stát podnikům odložil odvody na sociální pojištění. Současně bychom ale ocenili, aby stát toto protikrizové opatření prodloužil z předběžně schválených třech měsíců alespoň do konce letošního roku a současně zcela upustil od vymáhání jakéhokoliv úroku či penále," dodal Petzl. Firmy podle něj uvítaly i vládou schválenou novelu daňového řádu, která zavádí dlouho očekávanou možnost poskytnutí zálohy na nespornou část DPH.

Krize v souvislosti s koronavirem zasáhla 90 procent firem v automobilovém průmyslu, které musely zastavit nebo omezit výrobu. Jakkoliv se podle Petzla může zdát, že odvětví rychle obnovuje svou činnost, je s ohledem na různý vývoj pandemie v ostatních zemích při mezinárodní provázanosti dodavatelských řetězců, očekávaném výrazném snížení poptávky firem i privátních zákazníků po automobilech a výrazně proexportním zaměření českého autoprůmyslu návrat na předkrizovou výkonnost zatím v nedohlednu.

Související

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka se domnívá, že vláda může schválit kurzarbeit do dvou či tří týdnů

Vláda by mohla v příštích dvou či třech týdnech schvalovat nařízení, které by umožnilo při nedostatku plynu spustit kurzarbeit. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle návrhu by se zkrácená práce s příspěvkem státu na mzdy mohla zavést při omezení či zrušení dodávek plynu a ohrožení ekonomiky, a to do konce června. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Co bude, pokud dojde plyn? Ministerstvo připravuje kurzarbeit

Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh nařízení vlády, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance. O takzvaném kurzarbeitu budou dnes zástupci odborů a zaměstnavatelů jednat s ministry na zasedání tripartity. 

Více souvisejících

kurzarbeit automobilový průmysl Jana Maláčová (ČSSD) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy